Nedžad Ajnadžić iz budžeta obnavlja radiovezu Sarajevo taxija

08.08.2017. 17:13 / Izvor: BIRN
Nedžad Ajnadžić iz budžeta obnavlja radiovezu Sarajevo taxija

Sarajevska Općina Centar izdvojit će 200.000 maraka za obnavljanje radioveze Sarajevo taxija, udruženja koje je načelnik Nedžad Ajnadžić nedavno uključio u sistem civilne zaštite.

Sarajevska Općina Centar izdvojit će 200.000 maraka za obnavljanje radioveze 'Sarajevo taxija', udruženja koje je načelnik Nedžad Ajnadžić nedavno uključio u sistem civilne zaštite.

Udruženje 'Sarajevo taxi' postalo je Služba za transport povrijeđenog i nastradalog stanovništva Općine Centar u slučaju prirodnih nesreća. Mjesecima prije nego što je ugovorom ozvaničeno stvaranje ove službe, u budžetu Općine planirano je 200.000 maraka za nabavku opreme za sistem veze ove službe.

Ajnadžić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da je izdvajanje novca za 'Sarajevo taxi' legitimno.

"Niko ovdje ništa ne izmišlja niti krade, nema razloga za nikakvu sumnju", kaže Ajnadžić.

Novac za opremu i rad službe izdvajat će se iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, navedeno je u saopćenju Općine o formiranju službe. U istom saopćenju, predsjednik 'Sarajevo taxija' Enver Suljagić se zahvalio Ajnadžiću i nazvao ga velikim prijateljem udruženja. Suljagić je objasnio da “Sarajevo taxi” ima “gotovo svu potrebnu opremu” te da će Općina Centar finansirati obnovu radioveze.

Ajnadžić je u julu 2016. godine, kao predsjedavajući Općinskog vijeća, posjetio ovo udruženje i najavio izdvajanje 200.000 maraka.

Suljagić za BIRN kaže da se o stvaranju službe govori već nekoliko godina i da je to inicijativa općinskih vijećnika, posebno nakon što je na Dan općine prikazan film o “Sarajevo taxiju” za koji je Općina Centar izdvojila 10.000 maraka.

"Na zahtjev i nakon razgovora s vijećnicima, rodila se ta ideja da se sa ‘Sarajevo taxijem’ potpiše ugovor s obzirom da smo poznati po humanom radu i prvi smo na terenu da pomognemo građanima", kaže Suljagić i dodaje kako su ponudu prihvatili iz humanih razloga.

Uz sadašnju nabavku opreme, 'Sarajevo taxi' ima pravo tražiti iz budžeta dodatni novac za opremu ili obučavanje taksista. Također, za sav posao urađen tokom vanrednog stanja, taksisti mogu dobiti novčanu naknadu.

'Sarajevo taxi', kaže Suljagić, "nikakvu naknadu nije tražio, niti će je dobiti" i "ne želi da zarađuje na nevolji".

"Ako bude ta priča oko naknade, mi ćemo to opet usmjeriti da se kupi jedno vozilo hitne pomoći i vatrogasno vozilo", kaže Suljagić i dodaje da će posao prevoza raditi 'isključivo volonterski, isključivo zbog građana', i da je rad ove službe samo dodatna obaveza za 'Sarajevo taxi'.

Ajnadžić također kaže da za rad službe neće biti dodatnih izdvajanja iz budžeta. Načelnik objašnjava da 'Sarajevo taxi' ima potrebnu opremu ali da 'uvijek treba ulagati u opremu koja je visokosofisticirana i koja može zamijeniti onu opremu koja nije više efektna'.

Radiouređaji koji će se ugraditi u vozila taksista ostat će vlasništvo Općine, a 'Sarajevo taxi' će je samo dobiti na korištenje.

"Svakodnevno će se koristiti, naravno, i nema nikakav razlog da ne bude u funkciji, ona i jeste kupljena da bude u funkciji", kaže Ajnadžić.

Predsjednik 'Sarajevo taxija' Enver Suljagić objašnjava da će opremu koristiti samo taksisti koji žive u Centru, njih 200 do 250. "Nabavit će samo jedan dio opreme koji će se koristiti isključivo za potrebe ove priče", kaže Suljagić. Međutim, on dodaje da će taksisti opremu koristiti i za druge poslove.

"Mi ćemo maksimalno koristiti taj dio veze za potrebe općine, a i za potrebe komunikacije između taksista i za bolju uvezanost taksista na području općine Centar", kaže Suljagić.

Ajnadžić smatra da je 'Sarajevo taxi' najorganizovanija firma za ovu odgovornu funkciju. "Ovo će biti implementirano bez obzira da li se to nekome svidjelo ili ne", kaže Ajnadžić.

On dodaje da je čuo kritike da Općina, zbog amortizacije uređaja, neće na njih moći da računa već nakon pet godina korištenja u taksijima, kada će uređaj biti 100 posto amortizovan i morat će se otpisati. "On neće moći koristiti nikome pa ni Općini", kaže Ajnadžić.

Armin Kržalić iz Centra za sigurnosne studije, autor publikacije "Zaštita i spašavanje u BiH", objašnjava da je općinama omogućeno da formiraju dodatne službe uz predviđenih 17 službi. On tvrdi da pravilnik o njihovom formiranju predviđa da pravno lice koje formira službu mora imati svu potrebnu opremu koja će 24 sata biti na raspolaganju sistemu za zaštitu i spašavanje.

Kržalić se pita da li je ovakva služba zaista potrebna uz službu hitne pomoći i postojeći sistem.

"Bolje bi bilo razmotriti mogućnost dodatnog angažmana ili formiranja ovih službi kroz ljude koji su na biroima ili demobilisane borce koji nemaju radnu obavezu, da oni budu u službi kako bi ta služba bila na raspolaganju 24 sata", kaže Kržalić.

Enver Suljagić smatra da je model dobar i da ga trebaju imati sve sarajevske općine.

"Nadamo se da će ovaj potez Općine Centar biti urnek i za druge općine ali da se i Kanton i Grad uključe u ovo i da se obnovi cjelokupna radiomreža i sistem komunikacije ‘Sarajevo taxija’, zajedno svi", kaže Suljagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti