Novoimenovani trgovinski savjetnik ambasade Austrije u BiH posjetio FIPA-u

13.04.2017. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Novoimenovani trgovinski savjetnik ambasade Austrije u BiH posjetio FIPA-u

Direktor Milinić je informirao je o aktivnostima FIPA-e na polju privlačenja stranih investicija.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je s novoimenovanim savjetnikom ambasade Austrije u BiH Philippeom Kupferom o mogućnostima suradnje na unapređenju stranih ulaganja u BiH te o zajedničkom organiziranju manifestacija s ciljem predstavljanja potencijala Bosne i Hercegovine investitorima iz Austrije, saopćila je FIPA.

Direktor Milinić je informirao je o aktivnostima FIPA-e na polju privlačenja stranih investicija, suradnji s investitorima, promotivnim aktivnostima koje trenutno Agencija provodi, kao i planiranim za narednih nekoliko mjeseci.

Istakao je da je Austrija najveći strani investitor u BiH te da očekuje nove investicije iz ove zemlje.

Kupfer se interesirao za podršku koju FIPA pruža stranim investitorima u BiH na putu realizacije strane investicije uključujući i postinvesticionu podršku.

Razgovarano je i o napretku koji je BiH ostvarila u unapređenju poslovnog ambijenta na osnovu izvještaja Doing Business 2017, po kojem je trenutno na 81. poziciji po lakoći poslovanja.

Savjetnik je informiran i o medijskoj kampanji „Invest in BiH“, koju je FIPA pokrenula, te pozvan da se istraže mogućnosti objave promotivnih tekstova o BiH u austrijskim časopisima.

Dogovoreno je da se austrijski investitori koji se suočavaju s birokratskim preprekama obrate FIPA-i radi pružanja podrške te da bude nastavljena suradnja s Trgovinskim odjelom u privlačenju investicija.

Trgovinski odjel ambasade Austrije će o svim raspoloživim projektima za investiranje u BiH informirati privredne komore i ostala privredna udruženja u Austriji te će im dostaviti promotivne materijale FIPA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti