Odblokiran pristup 100 milijuna KM bespovratnih sredstava

15.09.2017. 11:21 / Izvor: Akta.ba
Odblokiran pristup 100 milijuna KM bespovratnih sredstava

Radi se o revitalizaciji Luke Brčko, dionicama autoputa na Koridoru 5C, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel te Zenica-Gračanica i Johovac-Rudanka.

Nakon nekoliko mjeseci trakavice oko pristupanja Prometnoj zajednici predstavnici iz RS-a su, ipak pristali da prihvate zahtjeve EU i prestali blokirati pristupanje BiH istoj. To je otvorilo put Predsjedništvu BiH da prihvati sporazum o Prometnoj zajednici. 

Prema mišljenju stručnjaka ovaj sporazum je, poslije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju(SSP-a), jedan od najvažnijih koji će biti potpisan vezano za zemlje regiona.

Što će BiH dobiti ovim. Naime, već u Trstu, krajem srpnja/jula BiH je odobreno financiranje četiri infrastrukturna projekta koje će financirati s blizu 100 milijuna KM bespovratnih sredstava. Ostatak od skoro 400 milijuna KM BiH bi trebala dobiti od dvije europske banke, koje tijesno surađuju sa EU.

Radi se o revitalizaciji Luke Brčko, dionicama autoputa na Koridoru 5C, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel te Zenica-Gračanica i Johovac-Rudanka.

''Ukoliko BiH do rujna/septembra ne pristupi Prometnoj  zajednici izgubit će sredstva koja su namijenjena za restrukturiranje. Ali ne samo to. Izgubit će i kredibilitet i mogućnost da i ubuduće participira i kandira svoje projekte za prometnu infrastrukturu u BiH i regionu'', kazao je prethodno Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećamo još jednom da su sve zemlje regiona potpisale nedavno u Trstu Ugovor o Prometnoj zajednici što predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta prometne infrastrukture.

BiH je bila jedina zemlja čiji predstavnici nisu stavili potpis na taj ugovor zbog neslaganja vlasti u RS sa ugovorom u dijelu koji se odnosi na nastup BiH odnosno način odlučivanja u tim tijelima.

RS je tražilo rotaciju ministara, za Vijeće ministara to je bilo neprihvatljivo, kao i za EU. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti