Odliv radne snage: Problem nedostatka stručnih kadrova sve izraženiji

31.07.2017. 12:40 / Izvor: Akta.ba
Odliv radne snage: Problem nedostatka stručnih kadrova sve izraženiji

U posljednje vrijeme često se govori o problemu odliva stručne radne snage iz oblasti građevinarstva i zapošljavanju u stranim kompanijama.

U posljednje vrijeme često se govori o problemu odliva stručne radne snage iz oblasti građevinarstva, zapošljavanju u stranim kompanijama itd. Koliko značajno je ovaj problem zastupljen u BiH, potvrđuje i sekretar za građevinarstvo u PKFBIH, dr.sc.oec. Dženana Hodžić, koja kaže da je olakšavanjem odlaska i zapošljavanja bh. državljana u strane zemlje, značajno porastao broj onih koji su se odlučili da svoju egzistenciju i život organizuju u inozemstvu.

"To je problem o kome treba da se govori, ali isto tako, tačno utvrđene statistike treba da se analitički studiraju i shodno razlozima pristupi programu i osmišljenim mjerama da se pokuša rješavati ovaj, ozbiljan problem", kaže Hodžić.

U okvirima ovog općeg problema u BiH, dodaje, građevinski sektor je posebno zastupljen, iz više razloga. U prvom redu, jer se radi o kadrovima deficitarnih zanimanja, u skoro svim evropskim zemljama, a koliko vidimo, sve češće je kadar iz BiH i predmet interesa susjednih zemalja regije.

"U posljednje vrijeme, usmenom i pisanom korespodencijom sa nadležnim institucijama R Hrvatske informisani smo o izraženom interesu za zapošljavanje 2000 radnika iz BiH", navodi ona, dodajući da je Zakon o liberalizaciji zapošljavanja stranaca u SR Njemačkoj, usvojen 2015. godine, doprinio da danas imamo popunjene termine za izdavanje viza u Asmbasadi SR Njemačke u Sarajevu, sve do kraja ove kalendarske godine.

"Naše građevinske firme su značajno prisutne u realizaciji projekata najvećim dijelom u zemljama Evrope. Tradicionalno, već duži niz godina naši građevinari aktivno i uspješno učestvuju u investicionim projektima u SR Njemačkoj. To su radnici koji su  putem matičnih firmi zaposleni na realizaciji određenih projekata u SR Njemačkoj. Međutim, ono što je trenutno aktuelni problem jeste da njemački poslodavci npr. kroz dugogodišnje iskustvo na realizaciji ugovora o izvođenju radova sa bh. firmama imaju sliku o kvalitetima svakog pojedinog radnika, biraju one najbolje u svoje firme, čime su naša privredna društva direktno stavljena u inferioran položaj. Konkurentnost naših firmi se ugrožava, jer nisu u ravnopravnom položaju sa drugim firmama, koje posluju na tržištu SR Njemačke", ističe Hodžić.

U situaciji kada je liberalizovano zapošljavanje stranaca, ističe da bi bio bi logičan slijed da se omogući i bh. firmama da, bez ograničavajućih dozvola, viza i dr. mogu slobodno izvoditi radove na tržištu EU.

Napominje da je trenutno u toku građevinska sezona i da je uposlenost kapaciteta u građevinarstvu visoka. Međutim, problem nedostatka stručnih kadrova se već osjeća i poredeći sa prošlom godinom je izraženiji. Sagledavajući sve dostupne pokazatelje o starosnoj dobi i dinamici odlaska radnika iz BiH, možemo reći da će već za dvije godine BiH biti u situaciji da uvozi kadar u građevinarstvu, napominje ona.

Analizirajući faktore zbog kojih se radnici opredjeljuju na izbor da rade za strane firme, iako su neto plate u matičnim firmama koje izvode radove na tržištu EU skoro u istom materijalnom iznosu, nažalost, uglavnom je sigurnost i mogućnost odlaska porodice, te školovanje djece u inozemstvu. Riječ je, dakle, o ukupnom poslovnom i društvenom ambijentu, koji ne ohrabruje ljude za ostanak u zemlji.

"Neophodno je ovaj problem rješavati sistemski, na način da se ostvari čvršća veza školstva i privrede i unaprijedi profesionalno usmjeravanje mladih u skladu sa potrebama privrede, kako ne bismo bili u situaciji da imamo visok procenat nezaposlenih kadrova na birou, a s druge strane, deficit kadrova u privredi. Potrebno je mladim ljudima približiti mogućnosti za razvoj  i benefite koje mogu dobiti, kroz svaki profil obrazovanja i zanimanja", naglašava Hodžić, dodajući da privredni subjekti, naravno, ne mogu sami nositi teret obuka, prekvalifikaciju kadrova itd, uz neizvjesnost da će te kadrove moći zadržati.

Na kraju podcrtava da sloboda izbora treba da bude dostupna svakom pojedincu, ali isto tako, definisane obaveze i odgovornosti.

"Potrebna je stimulacija privrednim subjektima i podrška da se sa ciljem općeg interesa, zadrže mladi i stručni kadrovi", zaključuje ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti