Odluka o sprovođenju Zakona o carinskoj politici na javnim konsultacijama

18.08.2017. 10:11 / Izvor: Akta.ba
Odluka o sprovođenju Zakona o carinskoj politici na javnim konsultacijama

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je otpočela javne konslutacije vezane za prednacrt Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava poslovnu zajednicu, a vezano za nastavak aktivnosti povodom nemogućnosti primjene Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, da je Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine otpočela javne konslutacije vezane za prednacrt Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini.

Prednacrt Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini i Prilozi 1. do 72., koji su sastavni dio te odluke, objavljeni su dana 01.08.2017. godine na web stranici: www.uino.gov.ba i web aplikaciji eKonsultacije.

Poziv za javnu konsultaciju možete pogledati OVDJE.

Javne konslutacije otvorene su do 01.09.2017. godine.

Podsjećanja radi, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH je uputila niz inicijativa prema nadležnim institucijama za hitno usvajanje podzakonskih akata za implementaciju Zakona o carinskoj politici BiH kako bi se privrednicima omogućilo da pravo koje im je propisano Zakonom i ostvare.

Nepostojanje provedbenih akata, odnosno Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici i Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, privrednicima Bosne i Hercegovine je nametnulo ogromnu barijeru u poslovanju, zbog čega su pored redovnih postojećih problema koje karakteriše tržište Bosne i Hercegovine poput niskog nivoa proizvodnje, loše strukture izvoza, visokih poreza, nedovoljne podrške razvoju i sl., privrednici suočeni sa novom barijerom – nemogućom primjenom Zakona o carinskoj politici BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti