Otkaze dobilo 155 radnika Velpra

15.08.2017. 09:45 / Izvor: Federalna.ba
Otkaze dobilo 155 radnika Velpra

Otpušteni radnici dobili su otpremnine, a određen broj je zbrinut u drugim kompanijama.

Nakon što je restrukturiranjem Agrokorovog poslovanja u našoj zemlji pokrenuta likvidacija ove kompanije 155 radnika Velproa dobilo je otkaze.

Otpušteni radnici dobili su otpremnine, a određen broj je zbrinut u drugim kompanijama. Iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH upozoravaju da još uvijek nije poznat tačan broj radnika Agrokorovih kompanija u našoj zemlji koji će dobiti otkaz, javila je Federalna televizija.

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti naše zemlje izrazito je zabrinut. Likvidacija i otpuštanje radnika Velproa je zvono za uzbunu. Međutim, za određeni broj radnika nađeno je novo zaposlenje.

"Jedan određen broj radnika je zbrinut. To je u ovom objektu u Čitluku, jedan dio radnika je prebačen u Kiseljak i u neke druge kompanije i u ovom momentu se pregovara za dio radnika u Tuzli sa kompanijom AKM Tuzla", tvrdi Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih BIH.

Iz Konzuma u našoj zemlji zid šutnje na novinarske upite. Nešto rječitiji su bili u centrali Agrokora.

"Planovi koji su bili javno prezentirani se realizuju u dijalogu i dogovoru sa socijalnim partnerima", kazali su za FTV.

Stanjem u Agrokoru bavi se i ugledni list The Economist koji u analizi ističe da, kada bude utvrđeno pravo stanje dugova u Agrokorovim kompanijama, to može urušiti napore Ante Ramljaka, povjerenika Hrvatske vlade za Agrokor, u stabilizaciji poslovanja. To bi za region zapadnog Balkana značilo novu recesiju, navedeno je u članku.

Za to vrijeme na prodaju su jahta i helikopter Ivice Todorića kao kap u moru prikupljanja neophodnih finansijskih sredstava. Dok se u centrali Agrokora bore za svaki novčić, u našoj zemlji, sindikalisti se bore za svako radno mjesto.

Za socijalne partnere, nema sumnje, restrukturiranje Konzuma neće završiti likvidacijom Velproa i otpušenjem 155 radnika, ali ni sindikatu ni javnosti još nije predočen broj prodavnica koje će biti zatvorene ni broj radnika koji će dobiti otkaz.

"Ono što je faza u procesu rekonstrukcije jeste – konkretna provedba, dosta smo govorili onako paušalno o planovima sada se konkretno vidi šta se dešava. Objekti se zaista zatvaraju", dodaje Beširović.

Ranije je Ante Ramljak najavio da će se krajem augusta ponovno sastati sa čelnicima državne i federalne vlasti i da bi od septembra maloprodajno poslovanje Agrokora u našoj zemlji trebalo biti razdvojeno na Konzum i Mercator.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti