Pet godina Austrotherma BH: Jubilej obilježen preuzimanjem fabrike u Šamcu

11.05.2012. 17:40 / Izvor: eKapija.ba
Pet godina Austrotherma BH: Jubilej obilježen preuzimanjem fabrike u Šamcu

Lider u proizvodnji termoizolacionih materijala na tržištu Bosne i Hercegovine, kompanija Austrotherm BH d.o.o, ovih dana obilježava petu godišnjicu otkako postoji i uspješno posluje u našoj zemlji.

Dodatni razlog za slavlje Austrotherma BH je preuzimanje vlasništva nad fabrikom stiropora u Šamcu (donedavno EPS I PUR), koja nakon fabrike u Bihaću, postaje njihova druga fabrika na teritoriji BiH.

(Peter Schmid i Slaviša Gajić)

Tim povodom danas je u Hotelu Hollywood održana press konferencija ove kompanije kojoj su prisustvovali Slaviša Gajić, generalni direktor Austrotherma BiH, Peter Schmid, vlasnik i generalni direktor Austrotherma iz Austrije i Vladimir Ćujić, direktor marketinga Austrotherma iz Srbije.

Naime, radi se o kompaniji koja je poslije samo pet godina poslovanja u Bosni i Hercegovini postala poznat i priznat brand u industriji termoizolacionih građevinskih materijala, te lider u proizvodnji u svim evropskim zemljama u kojima posluje.

Kompanija se u početku bavila kupovinom visokokvalitetnih termoizolacionih materijala od sestrinskih kompanija u Austriji i Srbiji, njihovim uvozom i prodajom na tržištu BiH.

Uspješni početni poslovni koraci kompanije na ovdašnjem tržištu naveli su rukovodstvo koncerna u Austriji da u jesen 2007. donese odluku da se u Bihaću izgradi najmodernija fabrika za proizvodnju termoizolacionih stiropornih ploča.

"Kvalitetna termoizolacija doprinosi znatnom smanjenju troškova grijanja u ljetnim, odnosno troškova hlađenja u zimskim periodima. Potencijal ovog tržišta je i prethodnih godina bio veliki, a čini nam se da će on ubuduće biti još veći, jer najširi slojevi društva sve više shvataju koliko je ušteda energije, a samim tim i energetskih troškova, bitna u vremenima kada energetski izvori u svijetu sve više presušuju i kad ih je iz godine u godinu sve manje", kazao je generalni direktor Austrotherm BH Slaviša Gajić.

Ova kompanija danas zapošljava 60 ljudi i sigurno je da će njihov broj u narednom periodu rasti .

"Kada je u pitanju naša perspektiva veoma smo optimistični i pored ekonomske krize koja nije zaobišla ni građevinsku industriju. Austrotherm raspolaže sa razgranatom mrežom naših najbitnijih poslovnih partnera, odnosno trgovcima građevinskih materijala preko kojih naši materijali dospijevaju do krajnjih kupaca i korisnika. Oni su ti koji također snabdijevaju i građevinske kompanije, tako da su trgovci bili i ostali naši najvažniji partneri", istakao je Gajić, dodajući da će u narednom periodu ova kompanija biti usmjerena ka jačanju direktne saradnje i sa proizvođačkim kompanijama, investitorima i projektantima.

"Kao lider u braši težićemo da jačamo svijest stanovništva o potrebi termoizolacionih materijala u građevinskim objektima, odnosno daljem povećanju termoizolacijskih debljina sa kojima ćemo svi biti dobitinici štedeći i vrijeme i novac", napominje Gajić.

Nezavisni od uvoza energije

Peter Schmid, vlasnik i generalni direktor Austrotherma iz Austrije istakao je da je njihov cilj da budu nezavisni od uvoza energije što je i moguće zahvaljujući gradnji tzv. pasivnih kuća. Prema njegovim riječima, za njih se neće morati uvoziti energija zato što se ona neće trošiti za njihovo zagrijevanje.

"Pošto je BiH i dalje zemlja koja mora da uvozi energiju, posebno je važno da ovdje posredujemo i pružamo informacije da korištenjem i ugradnjom termoizolacije dobijamo jednu situaciju u kojoj su svi pobjednici", zaključio je predstavnik austrijske grupacije.

Inače, Austrotherm je koncern koji je u protekloj godini napravio promet od 1,3 milijarde eura sa ukupno 4.800 zaposlenih u cijelom svijetu. Samo grupacija Austrotherm International je u 2011. godini napravila promet od 226 miliona eura sa 18 fabrika i 800 zaposlenih u 11 zemalja.

S.Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti