Pogledajte šta iz ViK-a kažu o snabdijevanju vodom s izvorišta Tilava

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pogledajte šta iz ViK-a kažu o snabdijevanju vodom s izvorišta Tilava

10.08.2017. 15:35 / Izvor:

Nakon što smo pisali o mogućnosti opskrbe grada Sarajevo dodatnim količinama vode iz izvorišta Tilava oglasili su se iz KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' d.o.o Sarajevo (ViK Sarajevo).

Navode da su na njihovu inicijativu pokrenute aktivnosti na rješavanju problema korištenja njihovog kanalizacionog sistema od strane KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo.

''Tokom 2016. godine, održano je nekoliko sastanaka gdje se došlo na ideju međusobnog kompenziranja u smislu da ovo preduzeće nama isporučuje višak količina vode iz svog sistema u zamjenu za odvodnju i tretman otpadnih voda koji koriste našu infrastrukturu'', naveli su iz ViK-a. 

Dodaju da je u periodu prije 1992. godine ovaj sistem bio integralni sistem za vodosnabdijevanje grada i da je voda sa Tilave u punom kapacitetu distribuirana u Rezervaor Hrasno (cca 150 l/s).

''Za tu namjenu izgrađen je i tunel Hrasno kroz koji je položena vodovodna cijev, a koji je tokom ratnih dešavanja bio stavljen van funkcije. Svi učesnici u projektu makismalno su se potrudili da dovedu ovaj projekat u funkcionalno stanje, što je i učinjeno. Međutim, kapacitet i količine vode koje je vodovod Istočno Sarajevo distribuirao sa vodovoda Tilava, ograničene su pritiskom i profilom njihovog vodomjera koji se nalazi na ulazu u tunel i što je u konačnici iznosilo u prosjeku  20 l/s pri pritisku od 0,7 bara (tokom 24 sata)'', navode iz ViK-a Sarajevo. 

Dodaju da je dotok i te količine vode prestao na inicijativu vodovoda Istočno Sarajevo iz razloga tehničkih problema (prema informacijama iz VIK-a Istočno Sarajevo kvar na mješaču za koagulante).

"Nije sporno dalje preuzimanje svih količina vode od strane VIK-a, ukoliko se garantuje njena stabilnost u narednom periodu, jer nam svaki duži prekidi dotoka vode stvaraju dodatne pobleme i zahtijevaju uspostavljanje ponovnog ispiranja i dezinfekcije cjevovoda (kroz Tunel Hrasno)", navode iz ViK-a.

U cilju objektivnog informisanja javnosti naglašavaju, da količine vode u iznosu od 20 l/s nikako ne rješavaju problem vodosnabdijevanja KS, ali su svakako značajne, obzirom da je sušni period i da je dotok sa svih izvorišta u konstanom padu, te naglašavaju dVIK Sarajevo u svom sistemu vodosnabdijevanja svakodnevno isporuči prema glavnim rezervoarima u Kantonu Sarajevo cca 3200 l/s.

''Međutim, u sjeni svih ovih dešavanja, ostao je nerazjašnjen status preuzimanju obaveza Vodovoda Istočno Sarajevo, koji je VIK-a zatražila, a  odnosi se na poštivanje obaveza ispuštanja otpadnih i kanalizacionih voda iz kanalizacionog sistema Istočnog Sarajeva u kanalizacioni sistem VIK-a. Naime, na lokaciji Dobrinje sav kanalizacioni sistem Istočnog Sarajeva se upušta u naš sistem, bez utvrđivanja zakonom propisanih obaveza i bez naknada predviđenih za tu namjenu'', navode iz ViK-a. 

Dodaju da s tim u vezi očekuju potpunu primjenu Zakona o vodama, Pravilnika o uslovima za ispuštanje otpadnih voda u javnu kanalizacionu mrežu i drugih podzakonskih akata, posebno od kada je u rad pušten prečistač Butila i od kada je u funkciji i prečišćavanje otpadnih voda.

"Saradnja između ova preduzeća je od početka bila korektna i nadamo se da će tako i ostati. U narednih nekoliko dana će se svakako održati sastanak kako bi se nastavili daljnji pregovori i usaglašavanje oko naših zahtjeva obzirom da uslugu odvodnje i tretmana otpadnih voda koriste bez naknade kako smo i naveli, koja svakako se može rješiti i putem kompenzacije za preuzetu količinu pitke vode", navode iz ViK-a. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti