Policija u Federalnom parlamentu: Istražuju se finansijske malverzacije

02.08.2017. 08:59 / Izvor: Fena
Policija u Federalnom parlamentu: Istražuju se finansijske malverzacije

Prema prijavi kantonalnog tužilaštva, govori se o velikim propustima unutar računovodstva Parlamenta Federacije.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara upoznata je o istražnim aktivnostima koje se po nalogu kantonalnog tužilaštva provode u Federalnom parlamentu.

Kako je potvrđeno Feni iz njezinog ureda, Bradara je razgovarala s mjerodavnim predstavnicima istražnih tijela. Oni su je upoznali o poduzetim aktivnostima, ali zbog istrage, ne može detalje razgovora iznositi u javnost.

Međutim, naglašava da se istraga ne odnosi na izaslanike u Domu naroda te da je njom obuhvaćen period do maja 2014. godine.

Dopresjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenko Tufekčić rekao je kako po nalogu kantonalnog tužilaštva finansijska policija i upravna inspekcija provode određene istražne radnje u Federalnom parlamentu.

"To je jedan od razloga zašto neke stvari treba izvesti načistac, gdje bi objektivno rukovodstvo oba doma trebalo biti maksimalno uključeno. Prema prijavi kantonalnog tužilaštva, govori se o velikim propustima unutar računovodstva Parlamenta Federacije BiH. Činjenica je da su postojale neke finansijske malverzacije u oba doma Parlamenta FBiH i da se unutar toga sada provodi istraga po nalogu Tužilaštva KS-a", kazao je Tufekčić, koji kaže da je uvijek tvrdio da nije uređen sistem kako bi trebao funkcionirati Parlament FBiH.

Navedene stvari su, po njegovim riječima, ograničavale rad Parlamenta FBiH. Kaže da će na sljedeća dva zasjedanja Dom naroda stići izjasniti se o tačkama koje je u međuvremenu razmatrao Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti