Ponovno uvođenje prijevremenih umirovljenja smanjit će mirovine

04.08.2017. 08:29 / Izvor: Večernji List
Ponovno uvođenje prijevremenih umirovljenja smanjit će mirovine

Parlament Federacije usvojio amandmana na Zakon o MIO kojim se ponovno omogućava prijevremeno umirovljenje.

Ravnatelj Zavoda MIO Federacije BiH Zijad Krnjić u intervjuu za Večernji list govori o amandmanu koji je nedavno usvojen na Zakon o MIO, a kojim se omogućava prijevremeno umirovljenje i posljedicama koje bi on izazvao za taj Zavod.

Krnjić se osvrnuo i na financijsko stanje u Zavodu MIO. Savez umirovljenika FBiH reagirao je na usvajanje amandmana na Zakon o MIO kojim se ponovno omogućava prijevremeno umirovljenje.

"Usvajanje tog amandmana ekspresnim postupkom, bez traženja mišljenja Vlade, bez traženja mišljenja Ministarstva financija o utjecaju na proračun (a bit će i dodatnog opterećenja proračuna zbog udjela posebnog staža), bez traženja procjena Federalnog zavoda o potrebnim dodatnim sredstvima za njegovu provedbu, šokantna je odluka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Ako bi taj amandman prošao i Dom naroda, a duboko se nadam da neće, njegova provedba bi dodatno financijski ugrozila i Federalni zavod i proračun Federacije BiH. Treba podsjetiti da je usvajanje ovakvog amandmana u suprotnosti sa strategijom reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH, koju je 2013. usvojio Parlament Federacije BiH, jer je njome predviđeno da će se zakoni mijenjati u smjeru postupnog povećanja dobne granice za odlazak u mirovinu, a tim amandmanom je ta granica smanjena, tj. vraćena na stanje iz 2015. godine", kazao je Krnjić.

O tome koliko bi stavljanje u praksu ovog amandmana povećalo broj korisnika Zavoda kaže da je nemoguće odredit precizan broj zbog toga što veliki postotak osiguranika ima staž i u drugim državama, a o čemu nemaju evidenciju. Ako vjerujemo procjeni, klubu predlagača SDP-a, onda je riječ o 30.000 novih korisnika, auza što bi trebalo dodatnih 130 milijuna KM sredstava. Takvo povećanje rashoda Federalni MIO/PIO ne može financijski izdražati bez smanjivanja postojećih mirovina. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti