Poslodavci prijavite se: Općina Vogošća potiče industrijsku proizvodnju

26.06.2017. 10:49 / Izvor: Akta.ba
Poslodavci prijavite se: Općina Vogošća potiče industrijsku proizvodnju

Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaći privredni subjekti, izvozno orjentisani, sa pozitivnom poslovnom bilansom u prethodne dvije godine.

Općina Vogošća je u cilju razvoja i poticaja industrijske proizvodnje u 2017.godini raspisala javni poziv za sticanje prava na pogodnosti (poticaje), saznaje Akta.ba portal.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaći privredni subjekti, izvozno orjentisani, sa pozitivnom poslovnom bilansom u prethodne dvije godine, koji namjeravaju graditi nove proizvodne kapacitete na teritoriji Općine Vogošća, izuzimajući privredne subjekte koji imaju udio državne svojine u svom vlasništvu. Kako je definisano javnim pozivom izvozno orjentisanim subjektima, smatraće se oni subjekti koji najmanje 30 posto svog prihoda ostvaruju direktnim izvozom, a kod kojih je zbir direktnog i indirektnog izvoza najmanje 50 posto.

Pravo učešća imaju investitori samo za gradnju proizvodnih kapaciteta od 500 i više kvadratnih metara korisnog prostora.

Na javni poziv se mogu prijaviti i subjekti koji se obavežu na upošljavanje novih radnika ovisno o površini novosagrađenih proizvodnih kapaciteta, odnosno od 500 do 100 m2 koji zaposle 10 novih radnika, od 1.000 do 2.000 m2 koji zaposle 15 novih radnika, 2.000 do 2.5000 m2 koji zaposle 20 novih radnika i preko 2.500 m2 koji zaposle 25 novih radnika.

Predviđeno je da se upošljavanje vrši na rok od minimalno dvije godine, od dana izdavanja pravosnažnog rješenja - odobrenja za upotrebu proizvodnog kapaciteta.

Rok za izgradnju proizvodnog kapaciteta ne može biti duži od 18 mjeseci od dana izdavanja pravosnažnog rješenja - odobrenja za građenje.

"Poticajem se, u smislu ovog Javnog poziva , smatra učešće Općine Vogošća uplatom dijela sredstava iz namjenskih sredstava odobrenih od strane Vlade Kantona Sarajevo, a koja će biti realizovana putem Ministarstva privrede u korist Općine Vogošća, u svrhu učešća u plaćanju naknade za rentu i troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta", objašnjeno je u javnom pozivu.

Javni poziv će se provesti u dvije faze. U prvoj fazi će se ispitati relevantnost prijavljenih aplikanata. Aplikanti koji uspješno prođu prvu fazu, tokom druge faze će trebati prikupiti potrebnu dokumentaciju kako bi aplikacije bile bodovane. Aplikanti trebaju podnijeti prijave za prvu fazu u roku od 30 dana od dana objave javnog poziva.

Više informacija o JAVNOM POZIVU možete pogledati OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti