Poslodavci u RS se teško odlučuju na zapošljavanje osoba sa invaliditetom

17.07.2017. 07:56 / Izvor: Nezavisne novine
Poslodavci u RS se teško odlučuju na zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Postoje poslodavci u RS koji imaju zaposlena lica sa invaliditetom, ali nisu dovoljno upoznati sa beneficijama koje nudi Fond.

Iako Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida refundira doprinose poslodavcima u RS koji zaposle lica sa invaliditetom, malo ih je spremno da zaposli osobe iz ove kategorije. Naime, u svrhu sprovođenja politike razvoja i unapređivanja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja invalida ovaj fond vrši refundaciju punog iznosa doprinosa poslodavcima koji zaposle lica sa invaliditetom, kao i licima sa invaliditetom koja se samozaposle.

"Zadnji put smo imali javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje lica sa invaliditetom prošle godine, ali nismo imali dovoljan broj poslodavaca za zapošljavanje invalida", istakao je Ranko Vučković, direktor Fonda. Uslov za refundaciju je, kako kaže, da se lica sa invaliditetom koja se samozaposle ili poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom, nakon isplaćene plate, obrate Fondu sa zahtjevom za refundaciju doprinosa.

"Nakon što poslodavac zaposli lice sa invaliditetom i isplati mu platu ili u slučaju samozapošljavanja nakon što lice sa invaliditetom samo sebi isplati platu, obraća se nama sa zahtjevom za refundaciju troškova doprinosa i mi na osnovu toga refundiramo cjelokupan iznos troškova doprinosa poslodavcu ili licu sa invaliditetom", pojašnjava Vučković.

Osim što vrši refundaciju troškova doprinosa, Fond isplaćuje i određena bespovratna sredstva licima sa invaliditetom koja se samozaposle, kao i poslodavcima koji zaposle osobe sa invaliditetom.

"Dajemo bespovratna sredstva poslodavcima u RS za zapošljavanje invalida s tim da to moraju biti invalidi u određenoj kategoriji, zatim bespovratna sredstva poslodavcima koji zapošljavaju invalide za opremanje radnog mjesta u iznosu od oko 4.000 KM", rekao je Vučković. Dodao je da daju i bespovratna sredstva invalidima za samozapošljavanje.

"Ako invalid odluči da bilo šta registruje, dobiće od nas bespovratna sredstva. Prema zadnjem javnom pozivu, to je oko 5.000 KM", kaže on. Naglašava da su poslodavci rijetko spremni da zaposle osobe sa invaliditetom zbog raznih problema.

"Između ostalog, to su neupućenost poslodavaca i činjenica da invalidi nemaju obavezu da se jave na Zavod za zapošljavanje RS, što poslodavcima dodatno otežava pristup evidenciji osoba sa invaliditetom i nemaju podatke o njima", kaže Vučković. I osobe sa invaliditetom vide ovu vrstu podsticaja kao jako pozitivnu.

"Nedavno su me zvali iz Zavoda za zapošljavanje da mi ponude radno mjesto. Smatram da su podsticaji koje Fond nudi jako pozitivni i da bi te pogodnosti trebalo mnogo više prezentovati", ističe Andrea Č. iz Prijedora, koja ima trajno oštećenje sluha. U organizaciji amputiraca UDAS RS upozoravaju da i dalje nema značajnog interesa za lica sa invaliditetom na tržištu rada. Smatraju da su uzork tome predrasude koje postoje prema licima sa invaliditetom. U tom cilju, kako kažu u UDAS-u, neophodno je da se poveća i intenzivira broj kampanja o zapošljavanju lica sa invaliditetom, ali i da se radi na prekvalifikacijama lica sa invaliditetom, što bi omogućilo njihovu veću konkurentnost na tržištu rada.

"Postoje poslodavci u RS koji imaju zaposlena lica sa invaliditetom, ali nisu dovoljno upoznati sa beneficijama koje nudi Fond počev od refundacije doprinosa i novčanog stimulansa", kažu u UDAS-u.

"Mi sve aktivnosti i podsticaje Fonda vidimo kao pozitivne i smatramo da treba više raditi na promociji lica sa invaliditetom, a poslodavce treba više informisati o beneficijama koje Fond nudi prilikom zapošljavanja invalida", ističe Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti