Poslovni forum BiH-S.Arabija:Ojačati trgovinsku saradnju i investicije

18.05.2017. 12:18 / Izvor: Akta.ba
Poslovni forum BiH-S.Arabija:Ojačati trgovinsku saradnju i investicije

Tokom foruma će, po njegovim riječima, biti predstavljeni potencijali i mogućnosti za investiranje u BiH, a za sutrašnje B2B susrete prijavljeno je više od 50 bh. privrednika.

Ukupna vrijednost trgovinske razmjene između BiH i Kraljevine Saudijske Arabije iznosi oko 25 miliona dolara i postoje brojne mogućnosti i oblasti u kojima je moguće unaprijediti nivo trgovinske razmjene i investicije  - istaknuto je danas u u Vanjskotrgovinskoj komori BiH tokom Poslovnog foruma Bosna i Hercegovina- Kraljevina Saudijska Arabija. 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je pred početak foruma kazao da se radi o visokoj poslovnoj delegaciji iz Saudijske Arabije koja je zainteresirana za poslovnu saradnju sa BiH, te da nastoje zajednički  povezati interese i privrednike dviju zemalja radi nastavka saradnje.

Tokom foruma će, po njegovim riječima, biti predstavljeni potencijali i mogućnosti za investiranje u BiH, a za sutrašnje B2B susrete prijavljeno je više od 50 bh. privrednika.

Egrlić je dodao da su zastupljeni gotovo svi sektori,  poput  turizma, građevinarstva,  metalskog sektora i agrobiznisa, gdje će se pokušati osigurati mogućnosti za investicije stranim partmerima. 

Što se tiče vanjskotrgovinske razmjene BiH sa zemljama Golfskog zaljeva, naveo je Egrlić, Saudijska Arabija sa oko 53 posto prednjači u tom regionu.

"Veliki su potencijali, ali i izazovi za uspostavljanje značajnije poslovne saradnje i trgovinsku razmjenu", istakao je Egrlić.

Vođa delegacije  i kopredsjedavajući Vijeća saudijskih komora Muneer M. Bin Saad je kazao da interes za saradnju postoji u mnogim sektorima, a osim nekretnina to je industrija, poljoprivreda, te projeketi javno-privatnog partnerstva.

"Nadamo se da ćemo uspjeti okupiti privredne koalicije koje će sarađivati sa privrednicima u Saudijskoj Arabiji u budućnosti", istakao je Bin Saad.

Današnji susret, kakao je dodao, prilika je da se sagledaju mogućnosti za investiranje u BiH, kao i da se prezentiraju prilike i specifičnosti kada je riječ o Saudijskoj Arabiji u skladu sa vizijom KraljevineSaudijske Arabije 2030. godina, što se prije svega odnosi na jačanje uloge privatnog sektora u ukupnom razvoju ove zemlje.  

Bin Saad je podsjetio da je današnji forum organiziran nakon nedavne posjete ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Saudijskoj Arabiji čiji je fokus bio jačanje trgovinske saradnje između dvbiju zemalja.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah Mominah je kazao da je današnji forum jedan u nizu sastanaka koji imaju za cilj da se ojača pristup i unaprijedi oblast investiranja između dvije prijateljske zemlje.

"Investicije postoje, nisu zanemarive, ali mi želimo da one budu puno veće. Ukoliko bi se radilo na poboljšanju opštih prilika za investiranje u BiH, na unapređenju zakonodavstva, pokazatelji o investicijama bi bili mnogo veći", istakao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH te izrazio uvjerenje da će ovakvi susreti doprinijeti da se ukupna razmjena i investicije povećaju u obostranom interesu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti