Povoljnim poslovnim ambijentom do stranih investitora

22.03.2017. 16:03 / Izvor: Akta.ba
Povoljnim poslovnim ambijentom do stranih investitora

Sektor malih i srednjih preduzeća i obrta treba biti mjesto gdje će strani investitori uložiti svoja sredstva.

Investicije i novo zapošljavanje strateški su pravci u djelovanju Vlade Federacije BiH, te je stoga interes Vlade privući strane investitore, kazao je danas novinarima u Sarajevu federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta za strane investitore FBiH Zlatan Vujanović, prije početka Konstitutivne sjednica Savjeta za strane investitore Federacije BiH.

Podcrtao je kako je Savjet za strane investitore Federacije BiH dio nastojanja da se, uz pretpostavke političke i ekonomske stabilnosti i onih vezanih za poboljšanje poslovnog okruženja, stvori atraktivniji ambijent u kojem bi strani investitori vidjeli svoju šansu u ulaganju u BiH.

On smatra kako jei jedan od osnovnih ciljeva Reformske agende na kojoj rade svi nivoi vlasti u BiH i formiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, te privlačenje stranih investicija.

"Vlada Federacije BiH je na ranijim sjednicama imenovala Savjet za strane investitore FBiH od predstavnika federalnih i kantonalnih ministarstava, Privredne komore Federacije BiH, Saveza općina i gradova FBiH i Vijeća stranih investitora u BiH. Savjet ima 22 člana, a među ciljevima je i potpunija koordinacija i saradnja institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja", kazao je ministar  Vujanović, dodajući kako po zvaničnim podacima evidentan nepovoljan trend kretanja nivoa stranih direktnih investicija.

"Intencija nam je da definiramo ovaj savjet kao tijelo koja dominantno ima savjetodavnu ulogu vezano za zakonodavnopravni okvir, poboljšanje poslovne klime i konkurentnosti na način da koristimo raspoložive resurse i sarađujemo i razmjenjujemo informacije s drugim institicijama, a radi unapređenja stranih investicija",  kazao je Vujanović.    

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je kako nastoji da sektor malih i srednjih preduzeća i obrta bude mjesto gdje će strani investitori pokušati uložiti svoja sredstva jer, kako je poznato, kaže Zukić najveće investicije počinju najčešće s nekim malim ulaganjima i na ovaj način ih žele ohrabriti.

 "BiH ima određene komparativne prednosti koje očito u ovom trenutku nisu bile dovoljne. Ono što  što želimo da uradimo jeste da napravimo poboljšanja u poslovnom okruženju da bi, naprimjer, sektori kao što su metaloprerađivački, drvni, energetski i  IT sektor bile atraktivnija područja nego što su dosad za strane investitore i nadam se da ćemo to i postići",  kazao je Zukić.

Inače, cilj osnivanja ovog savjetodavnog tijela Vlade FBiH koji je bio i povod dašašnjeg okupljanja u Sarajevu je pomaganje i podsticanje investiranja i unapređenja ukupnog poslovog ambijenta za investitore, te potpunija koordinacija i saradnja institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti