Pozitivni efekti novog Zakona o stečaju u Republici Srpskoj

11.08.2017. 15:25 / Izvor: Akta.ba
Pozitivni efekti novog Zakona o stečaju u Republici Srpskoj

Novi Zakon onemogućava odugovlačenje stečajnog postupka pojačavajući odgovornost svih onih koji moraju blagovremeno

U proteklih 14 mjeseci  na području Republike Srpske uspješno je rješen 21 stečajni postupak. Rezultat je ovo poboljšanja entitetske legislative kroz primjenu novog Zakona o stečaju, kojeg je u martu 2016. godine donijela Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde Republike Srpske uz tehničku podršku Grupacije Svjetske banke i Vlade Švicarske.

"Prema ranijem zakonu, stečajni postupak trajao je u prosjeku 4,5 godina dok novi Zakon cijeli posao skraćuje na period od 6-8 mjeseci, odnosno do 2 godine kod složenijih slučajeva. Znatno skraćenje vremena i smanjenje troškova stečaja stimulativno djeluje na sve učesnike u procesu i potiče druge privredne subjekte na rješavanje svojih višegodišnjih problema kroz nove pravne mogućnosti", navode iz Svjetske banke. 

Dodaju da se posebno pozitivnim pokazao dio zakona koji se odnosi na restrukturiranje kompanija. Ovim zakonskim rješenjem, koje odgovara procesu predstečajne nagodbe u zakonima susjednih država, održava se neprekidni proces proizvodnje i zadržavaju svi uposlenici. Moguće ga je primjenjivati tamo gdje finansijski položaj kompanije dozvoljava da se, uz korekcije otplate dugova i efikasno korištenje raspoložive imovine, izmire obaveze u skladu sa dogovorenim rokovima dospjeća.

Novi Zakon onemogućava odugovlačenje stečajnog postupka pojačavajući odgovornost svih onih koji moraju blagovremeno, uočavajući poteškoće u poslovanju, ponuditi realna rješenja poštujući zakonom određene rokove. Naredni koraci, koji stoje pred Ministarstvom pravde Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, su jačanje kapaciteta u privrednim sudovima kako bi dodatno ubrzali procese restrukturiranja i stečaja u kompanijama koje su se odlučile za ovakvo rješenje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti