Predstavljen budući izgled regionalnog centra kulture Mikser House Sarajevo

25.04.2017. 15:59 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen budući izgled regionalnog centra kulture Mikser House Sarajevo
OTVORI GALERIJU

Mikser House Sarajevo biće finansiran iz tri izvora, međunarodnih fondova, komercijalnih sponzora i investicija Mikser House-a Beograd.

Beogradski kreativni kolektiv "Mikser", 8. septembra 2017. godine u Sarajevu otvara vrata svog drugog regionalnog centra urbane kulture pod nazivom Mikser House Sarajevo - MH.

Na 1350 kvadratnih metara u industrijskoj zoni Pofalići u kompleksu kasarne Vaso Miskin Crni, počeli su građevinski radovi na uređenju prostora budućeg popularnog beogradskog okupljališta u glavnom gradu BiH.

Tim povodom, osnivači ali i prijatelji Mixer House-a održali su konferenciju za medije na kojoj su javnosti po prvi put predstavili centar ali i ono šta će on donijeti našem gradu.

Maja Lalić, kreativna direktorica prvog Mikser House-a u Beogradu kaže kako je zbog nedostatka zajedničkih platformi da se na jednom mjestu okupljaju kreativci iz svih sfera u kojima će se družiti i razmjenjivati svoje ideje, nastao prvi takav zajednički centar koji su nazvali Mikser House i koji se nalazi u Beograd.

"Po ugledu na beogradski Mikser House danas smo u Sarajevu okupili isto tako kreativne mlade ljude kojima treba mjesto na kojima će zajedno dijeliti svoje kreativne misli i djela a to će im sada biti omogućeno kroz ovaj jedinstven koncept urbanog i kulturnog djelovanja. Kuću za sve naše ljude, kako smo ju mi nazvali dobit će sada i Sarajevo. Očekujemo da će se Mikser Sarajevo možda razvijati i bolje od beogradskog jer mi Sarajevo doživljavamo kao centar regiona", rekla je Lalić.

Projekt Mikser House Sarajevo sastojat će se iz koncertne i sajamske sale, design shop-a, innovation lab-a, kantine i galerije Frederik Moris koja nosi naziv po čovjeku čija ljudskost i hrabrost treba da budu primjer, ali i opomena da je svaki ljudski život nemjerljivo vrijedan.

Ivan Lalić, direktor centra kazao je da su multikulturalnost, afirmacija apsolutnih vrijednosti, razmjena ideja, kreativnih sadržaja, ali i negovanje kulture sjećanja na najteže dane novije balkanske istorije tokom kojih je grad Sarajevo postao tragična metafora stradanja, pretpostavke na kojima beogradski projekat u Sarajevu gradi svoj ideološki obrazac.

Istakao je kako snažan impuls realizaciji projekta doprinosi dugogodišnja saradnja Mikser Beograda i velikog broja kreativnih entiteta i pojedinaca iz BIH koji se zajedno i zdušno bore za jedan cilj a to je redizajniranje Balkana kao dijela Evrope odakle su kroz istoriju u sviet odlazile uglavnom loše vijesti.

"Otvaranje MH u Sarajevu jeste korak ka promjeni balkanskog usuda. To je korak koji inicira nadu da je bolji i ljepši Balkan moguć i da će generacije koje sada stasavaju biti ponosne na njega. Pozitivni Balkan već postoji, on nije fikcija. Treba mu samo malo svjetla i mjesta gde će se predstaviti. Verujemo da će Mikser House Sarajevo biti jedna od svijetlih tačaka, koja će uticati pozitivno na sve nas zajedno", kazao je Lalić.

Mikser House Sarajevo biće finansiran iz tri izvora, međunarodnih fondova, komercijalnih sponzora i investicija Mikser House-a Beograd.

Veliko otvaranja Mikser House-a u Sarajevu zakazano je 08. septembar 2017. godine.

Ovaj projekat podržava i glumac Emir Hadžihafizbegović, koji kaže da je sarajevski Mixer House genijalna priča o povratku sistema vrijednosti, a sa svojom predstavom „Žaba“ čest je gost MH Beograd.

Konferenciji je prisustvovao i Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo koji je jasno rako da će Vlada KS uvijek podržavati projekte koji su od značaja za cijeli grad a tako i državu.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti