Prezentiran napredak na planu ispunjavanja uvjeta za aktivaciju MAP-a

20.09.2017. 08:16 / Izvor: Fena

Dosad je od ukupno 63 lokacije, uknjiženo 28, a uskoro uslijediti knjiženje dodatne dvije lokacije, navodi Pendeš.

Bosna i Hercegovina je u posljednja tri meseca ostvarila određeni napredak u sklopu NATO integracijskog procesa, odnosno na planu ispunjavanja Talinnskog uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), a koji podrazumijeva knjiženje perspektivne nepokretne vojne imovine.

Istaknuto je u Sarajevu nakon prezentacije trenutnog statusa i ostvarenog napretka u oblasti odbrane, a u sklopu NATO integracijskog procesa Bosne i Hercegovine, namijenjene ambasadorima NATO-zemalja u Bosni i Hercegovini.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izrazila je uvjerenje da će sve što je planirano biti okončano do kraja te da će se uspjeti na planu aktivacije MAP-a za BiH, bez obzira na to što neki izražavaju sumnje u tom pogledu.

Najavila je da će uskoro uslijediti knjiženje dodatne dvije lokacije, podsjećajući da je dosad od ukupno 63 lokacije (perspektivne nepokretne vojne imovine) koje 'prepoznaje' Odluka Predsjedništva BiH, uknjiženo 28.

"Do kraja ovog mjeseca očekujemo da će biti uknjižene još dvije, a do kraja novembra još jedna, odnosno ukupno 31 lokacija", precizirala je Pendeš.

U kontekstu predsjedničke odluke koja tek treba da uslijedi, a koja je temeljena na dokumentu 'Pregled odbrane' i koja podrazumijeva smanjenje ukupnog broja lokacija na 57, ministrica odbrane navodi da će ukupno 29 lokacija biti uknjiženo u FBiH, da je jedna lokacija u RS-u Odlukom Ustavnog suda BiH 'presuđena', kao i da je u toku iznalaženje rješenja za tri lokacije koje su u privatnom vlasništvu.

"Poduzimamo sve aktivnosti kako bismo i one lokacije koje u ovom momentu ne možemo uknjižiti 'prepoznali' na odgovarajući način", kazala je Pendeš, navodeći kao primjer lokacije određenih aerodroma, a u vezi sa čime je formirana komisija koja će analizirati stanje u tom pogledu.

Ambasador Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Jan Pšenica, zemlje čija je Ambasada kontakt- ambasada za NATO za našu zemlju, ocijenio je veoma korisnim susret s ministricom odbrane i njenim timom.

"Predložili smo nekoliko sugestija za naredni period i, također, smo ohrabrili rukovodstvo Ministarstva odbrane BiH i vlasti BiH da nastave s radom", kazao je slovački ambasador.

Dodao je da se radi o nastavku ranijih aktivnosti, te da je najnoviji sastanak bio prilika za razmjenu mišljenja o postignućima ostvarenim posljednjih mjeseci.

Prezentacija je bila prilika i za razgovor o angažmanu Oružanih snaga BiH, a u kontekstu povećanja prisustva u Afganistanu, te u vezi s prisustvom u određenim zemljama u Africi u sklopu UN-mirovnih misija, uključujući i prisustvo u Centralnoafričkoj Republici.

Sudionici prezentacije kojoj su, uz ambasadore NATO-zemalja u BiH, prisustvovali predstavnici Vijeća ministara BiH, Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba OSBiH, te Štaba NATO-a Sarajevo, informirani su i o aktivnostima na planu uništavanja nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MES), kao i planovima koji se tiču postizanja određenog stepena interoperabilnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti