Prihvaćen prijedlog Akcionog plana za podršku MSP

07.07.2017. 13:06 / Izvor: Akta.ba
Prihvaćen prijedlog Akcionog plana za podršku MSP

Indeks politika za MSP identificira pozitivne pomake i ograničenja u provedbi SBA i dostizanja EU standarda.

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, prihvatila Prijedlog Akcionog plana za implementaciju SBA principa (Small Business Act for Europe) za Federaciju BiH za period 2017. - 2018. godina kojim se definira okvir politika podrške malim i srednjim preduzećima koje države trebaju donositi i razvijati kako bi bilo poboljšano poduzetničko okruženje i povećana njihova konkurentnost.

Akt o malim i srednjim preduzećima definira okvir politika podrške MSP-a koje države trebaju donositi i razvijati kako bi bilo poboljšano poduzetničko okruženje i povećana konkurentnost MSP-a.

OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj), EC (Europska komisija), EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) i ETF (Europska trening fondacija), s ciljem ocjenjivanja i praćenja stanja napretka država, razvili su Indeks politika za MSP kao metodologiju za procjenu ispunjavanja SBA principa, koji se ažurira i danas. SBA procjena prati napredak u provedbi deset principa Akta o malim i srednjim preduzećima i mjeri konvergenciju prema praksama i standardima EU.

Indeks politika za MSP identificira pozitivne pomake i ograničenja u provedbi SBA i dostizanja EU standarda. Dodatno, ovim se olakšava dijalog i omogućuje harmonizacija politika usmjerenih u MSP područje koje unutar države provode vlade na svim nivoima vlasti. Takođe, regionalni karakter Indeksa omogućava komparaciju stanja napretka države u odnosu na zemlje regiona čime se daje dodatni poticaj politici razmjene iskustava i provođenja SBA.

SBA procjena je provedena ukupno četiri puta u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj u 2006., 2009., 2012. (koji je uključivao Tursku po prvi put) i 2015. godine. Posljednji proces procjene implementacije SBA u BiH koji je evaluiran 2015. godine i objavljen u publikaciji „SME Policy Index: Western Balkans and Turkey 2016“, pokazuje da je Bosna i Hercegovina u izvještajnom periodu ostvarila određeni napredak, ali da nastavlja zaostajati u približavanju svoje politike načelima SBA u odnosu na zemlje regiona. U Indeksu MSP politika 2016. date su preporuke i putokaz za rješavanje ograničenja i izazova za svaku ekonomiju zapadnog Balkana na putu dostizanja EU standarda.

Vezano za budući SBA ciklus izvještavanja i ocjene napretka, OECD s partnerskim organizacijama prema planu će zaključno s julom ove godine revidirati metodologiju procjene, a faza početka procjene planirana je za septembar ove godine. Vlade država zapadnog Balkana će prema planu raditi samoprocjenu u periodu novembar 2017. – februar 2018. godine, nakon čega slijedi evaluacija i konsolidacija podataka od strane OECD-a. Publiciranje Indeksa MSP politika je planirano za početak 2019. godine.

Koordinirajuće institucije po SBA dimenzijama, kao i sve relevantne mapirane federalne institucije uključene u implementaciju SBA su zadužene da sarađuju s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta u provedbi Akcionog plana, a vlade na kantonalnim nivoima da potiču SBA aktivnosti i osiguraju transparentan rad svih relevantnih institucija iz svoje nadležnosti u provedbi ovog plana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti