Prihvatanje ugovora o Transportnoj zajednici vrlo blizu

27.07.2017. 08:51 / Izvor: SRNA
Prihvatanje ugovora o Transportnoj zajednici vrlo blizu

Zvizdić je podsjetio da BiH u ovom trenutku ima preko 450 miliona KM, koji nisu vezani i uslovljeni akcizama.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je sinoć da je BiH vrlo blizu da u narednim danima i sedmicama prihvati Ugovor o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope.

Obraćajući se poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH tokom rasprave o Informaciji Savjeta ministara BiH o razlozima nepotpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, Zvizdić je pozvao sve da odustanu od maksimalističkih zahtjeva, kako bi se stekle pretpostavke da BiH dođe do operativnih sredstava za projekte.

Zvizdić je podsjetio da BiH u ovom trenutku ima preko 450 miliona KM, koji nisu vezani i uslovljeni akcizama, a mogu biti stavljeni u funkciju izgradnje puteva, dok su dva projekta u vezi sa akcizama, jer je takav dogovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Predsjedavajući Savjeta ministara je rekao da se BiH fazno prilagođava standardima EU i da bukvalno može i jednostrano raskinuti Ugovor o Transportnoj zajednici ukoliko nema kapacitete da prilagodi željeznice i puteve standardima u regionu i Evropi.

"Evropa nudi kvalitetna grant sredstva da željeznice i naši putevi budu povezani sa regionom. Nismo ničim uslovljeni, i ako smo u stanju pratiti standarde Evropa će nam pomoći finansijski i tehnički, ali ako nismo donijećemo takvu odluku i reći u ovom trenutku nas izuzmite", pojasnio je Zvizdić.

On je dodao da smatra da je BiH spremna da ispuni standarde, kako ne bi po ovom pitanju zaostala za regionom u narednih pet godina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti