Prikolice i poluprikolice firme Adam Co iz Gračanice za inotržište

25.04.2017. 12:54 / Izvor: Oslobođenje
Prikolice i poluprikolice firme Adam Co iz Gračanice za inotržište

Proizvodi firme Adam Co iz Gračanice nedavno su predstavljeni i na sajmu u Hanoveru, a dobili su pohvale i u Gračanici

Adam Co uspješna je firma iz Gračanice koja sve što proizvede, plasira u inostranstvo. Na Grapos Expo sajmu u Gračanici, najvećem sajmu poduzetništva i obrta u regionu, predstavila je čelične prikolice i poluprikolice. Dobila je pohvale za njih, kao i za čelične konstrukcije koje radi.

"Mi smo firma koja radi 100 posto za vanjsko tržište. Naše su prikolice nedavno preko jedne engleske firme predstavljene i na sajmu u Hanoveru u Njemačkoj i dobili smo same pohvale za njih", kaže Osman Kovačević, direktor firme.

Firma je nastala 2006. godine i ima dugogodišnju tradiciju metalne industrije. Zemljišna površina u vlasništvu firme je 16.000 kvadratnih metara, a posjeduju četiri proizvodne hale - za bravarske radove i mašinsku obradu, za montažu sklopova i varenje, za pjeskarenje i farbanje i halu za završnu montažu i kontrolu.

Kovačević objašnjava da firma ima 80 zaposlenih, od čega je njih 30 u Italiji, da je u velikoj ekspanziji i da su dokazali da mogu parirati svim evropskim firmama što se tiče čelika i čeličnih konstrukcija.

Ideju za tri vrste prikolica imao je sam vlasnik, a inženjeri i šefovi proizvodnje u firmi su kreirali proizvod.

"Prikolica je napravila veliki bum na sajmu u Gračanici. To je vrhunski proizvod. Dolazili su profesori sa fakulteta, ljudi iz raznih firmi, ambasada pojedinih zemalja u BiH", kaže Kovačević.

Kada su u pitanju planovi razvoja firme, vlasnik Adam Companv kaže da im je za dalji napredak potrebna podrška domaćih vlasti da se uključe i pronađu im partnere za saradnju.

Kovačević podržava inicijativu za izmjene Zakona o PDV-u da se porez izmiruje tek po naplati računa. Veli da bi to bila odlična stvar za bh. privrednike. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti