Primjena SSP-a otvorila granicu mlijeku iz EU: Izvoz smanjen, uvoz povećan

15.04.2017. 08:50 / Izvor: RTRS
Primjena SSP-a otvorila granicu mlijeku iz EU: Izvoz smanjen, uvoz povećan

Od februara, kada je zaživjela slobodna trgovina BiH sa zemljama EU, mljekari trpe ogromnu štetu.

Od februara, kada je zaživjela slobodna trgovina BiH sa zemljama EU, mljekari trpe ogromnu štetu. Izvoz je smanjen, a uvoz povećan. Ekipa RTRS-a posjetila je farmu u Gradišci i evo kako slobodna trgovina sa EU izgleda u praksi.

Ovo je farma Žarka Švrake iz Gradiške. Broji stotinu grla. Već četrdeset godina ova porodica se bavi stočarstvom i proizvodnjom mlijeka.

Dnevno proizvodu oko 750 litara. Tvrde da nikad nije bilo gore. Slobodna trgovina sa EU kažu već u prvom mjesecu stupanja na snagu prilagođenog SSP-a guši domaće proizvođače.

"Sve se obistinilo što smo njima govorili da nije dobro da to bude potpisano, to sad preživljavamo. Sad mi je žao što se to nije desilo prije 3-4 godine, budite sigurni da ne bi radio ovo što sad radim. Čim mognem vratiti kredite sve ću prodati", govori Žarko Švraka farmer iz Gradiške.

To predviđa da će se desiti s velikim brojem naših farmi ubuduće. Smatra da će cijena mlijeka biti manja zbog nelojalne konkurencije i nekvalitetnog mlijeka koje iz EU stiže na naše tržište.

"Јa vjerujem da će se 70 odsto mljekara odlučiti da zatvori farme kad nas preplavi nekvalitetno mlijeko", dodao je Švraka.

Statističke brojke čini se potvrđuju priču domaćih proizvođača. U februaru izvoz je smanjen za 0,7 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz je povećan za 20 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti