Privrednici poručuju: Privatni sektor je pokretačka snaga društva

09.02.2017. 16:06 / Izvor: Akta.ba
Privrednici poručuju: Privatni sektor je pokretačka snaga društva

Metalna, drvna industrija, tekstil i obuća i namjenska industrija najveći su potencijali BiH.

Privatni sektor je pokretačka snaga društva, kazao je danas u Sarajevu predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović u okviru trećeg panela "Poslovna zajednica: prilika i izazovi" koji je održan u sklopu Ekonomskog foruma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Ekonomskog fakulteta.

On kaže kako su metalna, drvna industrija, tekstil i obuća i namjenska industrija najveći potencijali BiH.

"Prednost BiH je blizina EU, a poznato je da naši dosta privrednika je na 100 km od EU", kazao je Smailbegović, te naveo izazove za bh. privredu poput zakonske regulative, razvoja sopstvenog proizvoda i samostalnog nastupa na tržištu, nedovoljne količine sirovina, razvoja bazne industrije, ulaganja u tehničko - tehnološki razvoj, nepovoljnih komercijalnih kredita, te razvoja obrazovnog sistema radi edukovanja neophodnih stručnih kadrova.

Poručio je kako bh. privredi trebaju dobri stručnjaci.

Milka Kantar iz Unije udruženja poslodavaca RS kaže kako se poslodavci u RS-u suočavaju sa deficitom pojedinih zanimanja.

"Također veliki problem je i visina poreza i doprinosa na rad", kazala je Kantar.

Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta kaže kako donosioci odluka, kreatori vlasti trebaju razmišljati ekonomski. Smatra kako se administacija treba smanjiti za trećinu i napraviti efikasnija.

Branimir Muidža, predsjednik Udruženja stranih investitora u BiH kaže kako moramo poboljšati poslovnu klimu, treba biti urađena reforma javne uprave kako bi ona bila efikasna, moderna i odgovorna. Također, smatra kako je potrebno uvesti sistem nagrađivanja i vrednovanja radnika u javnom sektoru po učinku, graditi sistem i zemlju znanja, a ne poznanstava, treba porezno rasteretiti privredu i rad uz predvidiv i poticajan porezni okvir, suzbiti sivu ekonomiju i korupciju.

Između ostalog Muidža je preporučio da se radi i na liberizaciji rada uz zaštitu svakog dobrog radnika i dobrog poslodavca, harmonizaciji propisa na svim nivoima vlasti, promijeniti praksu da više trošimo nego što zaradimo, vladavini prava, digitalizaciju društva, te implementirati konkretne preporuke iz Bijele knjige "Vijeća stranih investitota". 

Bojana Škrobić – Omerović, izvršna direktorica Networksa ukazala je primjerom kompanije iz koje dolazi na važnost poduzetništva, te dodala kako je kroz Network u godinu dana postojanja prošlo 6.500 mladih ljudi, te je odtoreno 18 Start Up kompanija.

E. Ko.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti