Proizvodnjom solarne energije GRAS želi sanirati dugovanja

24.02.2017. 14:42 / Izvor: Akta.ba
Proizvodnjom solarne energije GRAS želi sanirati dugovanja

Planirano je postavljanje 35.000 m2 panela na liniji od Ilidže do kampusa tj. na ruti dugoj oko 8,2 kilometara.

Upućeni u problematiku javnog komunalnog poduzeća GRAS-a smatraju da je glavni problem ovog poduzeća loše upravljanje, preveliki broj zaposlenih i štetna javna nabavka za koju se već pred sudom nalaze nekoliko čelnih ljudi ove kompanije. Sve to rezultiralo je višemilijunskim gubicima. 

Koliko je pamentno ulaziti u novi projekt vrijedan 20 milijuna KM, koliko se procjenjuje da će danas predstavljeni projekt ''GRAS za eko budućnost'', bez da se riješilo osnovne probleme koji muče ovu kompaniju, ostaje da se vidi.

(Način na koji bi solarni paneli biti postavljeni na vodovima iznad tramvaja)

Naime, na današnjoj prezentaciji, koju je organizirala Općina Stari Grad Sarajevo, istaknuto je da bi se postavljanjem fleskibilnih solarnih panela na vodove kojim idu tramvaji osigurala proizvodnja električne energije kojom bi GRAS mogao osigurati godišnju zaradu za proizvodnju energije putem obnovljivih izvora energije u iznosu između sedam i osam milijuna KM.

Ovim bi se, tvrde, projekt isplatio za oko tri-četiri godine.

Belmin Selimbegović, mladi inženjer automatike i elektronike, koji je osmislio ovaj projekt, na današnjoj prezentaciji je istaknuo da je ovo izuzetno ekonomski isplativ projekt, osobito ako se uzme u obzir garancija od 20 godina.

Projekt je baziran na ideji iskoristivosti solarne energije s takozvanim solarnim panelima, a za postavljanje panela, navodi, potrebno je oko godinu dana. Planirano je postavljanje 35.000 m2 panela na liniji od Ilidže do kampusa Univerziteta Sarajevo tj. na ruti dugoj oko 8,2 kilometara.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić smatra da se šansa treba dati mladim ljudima, te da iz tog razloga žele podržati ovaj projekt koji je, navodi, višestruko isplativ za Kanton Sarajevo.

Hadžibajrić navodi da bi sve bilo završeno bez velikih građevinskih radova dodajući da bi 20 posto energije upotrebljavao GRAS, a višak energije bi se mogao prodavati po tržišnim cijenama obnovljive energije.

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti