Radi se na uvođenju elektronske arhive Poreske uprave RS-a

12.05.2017. 07:42 / Izvor: Akta.ba
Radi se na uvođenju elektronske arhive Poreske uprave RS-a

Poreska uprava Republike Srpske predstavila je jučer u Banjoj Luci dosadašnje aktivnosti u okviru Projekta reforme fiskalnog sektora.

Poreska uprava Republike Srpske prezentovala je danas u Banjaluci dosadašnje aktivnosti u okviru Projekta reforme fiskalnog sektora (FAR), koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj u BiH - „USAID“, sa posebnim naglaskom na skoro uvođenje elektronske arhive u rad ove institucije. Saradnja USAID sa Vladom RS i Poreskom upravom RS na fiskalnim pitanjima traje već duži niz godina, te je USAID pomogao RS da izvrši reformu poreskog sistema u dijelu poreza na dohodak, poreza na dobit i poreza na nekretnine, kao i u uspostavljanju Jedinstvenog sistema za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa.

 FAR projekat se sastoji iz pet komponenti od kojih će se u Poreskoj upravi RS implementirati četvrta komponenta „Poboljšanje poslovnog okruženja kroz uvođenje elektronskih dokumenata, elektronsko izdavanje poreskih certifikata i pružanje drugih servisa i usluga poreskim obveznicima elektronskim putem“.

S tim u vezi, u prošloj godini su u okviru te komponente FAR projekta započete aktivnosti na realizaciji segmenta „Elektronske arhive“ koji predviđa digitalizaciju postojećih papirnih poreskih prijava, arhiviranje novih elektronskih poreskih prijava i arhiviranje elektronskih dokumenata Poreske uprave RS. Uspješno je završena prva faza na uspostavljanju elektronske arhive, odnosno razvijen je softver za digitalizaciju prijava iz Fiskalnog registra nepokretnosti, koji sadrži preko 3 miliona prijava koje moraju trajno da se čuvaju.

Uspostavljanjem elektronske arhive u Poreskoj upravi RS biće riješen problem od 10 miliona papirnih dokumenata u postojećoj arhivi od kojih se preko 70% mora trajno čuvati, što znači da svake godine imamo preko 700.000 novih dokumenata za trajno čuvanje, te problem velikih troškova manipulacije papirnim dokumentima i adekvatnog prostora za čuvanje ovolikog broja dokumenata. Što se rokova tiče, za elektronsku arhivu je predviđen fazni pristup realizaciji sa podrškom za arhiviranje svih elektronskih dokumenata, januar 2017. – novembar 2018. godine, a za elektronsko sanduče koje se takođe realizuje u okviru ovog projekta i služiće kao alat za bezbjednu dvosmjernu komunikaciju (poreski obveznici/Poreska uprava) predviđeni rok realizacije je 1. januar 2018. godine. Inače, ovakav način arhiviranja će biti u skladu sa zakonskom regulativom iz oblasti arhivske djelatnosti koji propisuje detaljne uslove za uspostavljanje elektronske arhive.

Prisutni na ovoj prezentaciji su imali priliku da vide koje su to aktivnosti u okviru ovog projekta do sada realizovane, koje su u toku i kakvi su planovi za naredni period, te koje su prednosti elektronskog poslovanja. S tim u vezi, na prezentaciji su podsjetili da je u okviru FAR projekta koji finansira „USAID“, a u saradnji sa Agencijom za informaciono društvo RS za potrebe elektronskog podnošenja poreskih prijava i razvoj elektronskih servisa u Poreskoj upravi, uspostavljeno certifikaciono tijelo Poreske uprave, koje izdaje elektronske certifikate za elektronski potpis. Uspostavljanjem certifikacionog tijela, poreskim obveznicima je omogućeno da elektronskim putem predaju mjesečne poreske prijave poreza po odbitku, što smanjuje troškove i Poreskoj upravi i poreskim obveznicima.

Naglašeno je da bi godišnje uštede za poreske obveznike i Poresku upravu od elektronskog poslovanja, uzimajući u obzir elektronsko podnošenje prijava, elektronsku arhivu i elektronsko sanduče iznosile oko 2,3 miliona maraka, uz uštedu vremena za poreske obveznike, smanjenje obima posla u PU RS, te jednostavniju pretragu podataka.

Istaknuto je i da će kompletno elektronsko poslovanje biti u skladu za propisima koji uređuju ovu oblast kao što su Zakon o elektronskom dokumentu Republike Srpske, Zakon o elektornskom potpisu Republike Srpske i Zakon o elektronskom poslovanju Republike Srpske, odnosno da bude ekvivalent tradicionalnom načinu poslovanja. 

Prezentaciji su pored Zore Vidović, direktorice Poreske uprave RS i njenih saradnika prisustvovali i Piter Dafi, direktor Misije USAID-a u BiH,  Mark Kempbel, direktor FAR projekta sa saradnicima, zatim Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, te predstavnici Ministarstva nauke i tehnologije RS, Agencije za informaciono društvo RS i Arhiva RS.

Vidovićeva je naglasila ogroman značaj elektronske arhive za rad Poreske uprave RS, posebno kada su u pitanju uštede novca i prostora, ali i modernizacija procesa u ovoj instituciji. Ona je istakla da ove aktivnosti predstavljaju kontinuiran proces jačanja Poreske uprave RS i njenih usluga građanima.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti