Realizacija projekta "Smart City": Sarajevo spremno za novu eru razvoja

27.10.2015. 12:48 / Izvor: Akta.ba

Vodeći bh. tehnološki park HUB 387 osmislio je Projekt "Sarajevo Smart City" po uzoru na već primjenjena rješenja tehnoloških mogućnosti u unapređivanju brojnih komunalnih funkcija u smislu bržih, čistijih i jeftinijih rješenja kakva se mogu naći u gradovima širom svijeta.

Vodeći bh. tehnološki park HUB 387 osmislio Projekt "Sarajevo Smart City", po uzoru na već primjenjena rješenja tehnoloških mogućnosti u unapređivanju brojnih komunalnih funkcija u smislu bržih, čistijih i jeftinijih rješenja kakva se mogu naći u gradovima širom svijeta.

Na sastanku u prostorijama HUB-a 387, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS Senad Hasanspahić sa domaćinima su razgovarali o mogućim primjenama ovakvih softverskih rješenja u različitim oblastima. Mjerenje i praćenje zagađenja zraka na brojnim lokalitetima u svakom trenutku, praćenje lokacija i vremena kretanja vozila gradskog prijevoza, informacije o dostupnosti u svakom trenutku slobodnih mjesta na parkinzima, regulacija funkcije javne rasvjete su samo neka od mnoštva ponuđenih aplikativnih softvera koja ovdje mogu naći svoju primjenu. Premijer Konaković smatra da je Sarajevo spremno da uđe u novu eru razvoja i u skladu sa sadašnjim kapacitetima vidi dalje moguće korake.

"Javna rasvjeta u Kantonu Sarajevo prema našim procjenama bila bi najpogodniji sistem za  početak primjene tehnoloških rješenja koja nam nudite. Sarajevo ima preko 40.000 rasvjetnih jedinica, a mi bi željeli da na nekom oglednom području, npr. na Vilsonovom šetalištu  predstavimo građanima šta nudi i donosi novi koncept. Nama je posebno važno što bi ovakvim upravljanjem javnom rasvjetom ostvarili velike uštede koje se na godišnjem nivou mogu mjeriti i do par miliona maraka. Tim novcem bi otvorili mogućnosti novog investiranja u dalja poboljšanja ove komunalne usluge", istakao je Konaković.

Kanton Sarajevo već pravi iskorake u primjeni novih modernih rješenja, uvodi se sistem elektronske naplate karata u nekim vozilima gradskog prijevoza, od sljedeće godine zajedno sa lokalnim  zajednicam građanima će biti na raspolaganju 50 eko zona za odlaganje smetlja. Sa osmišljavanjem  Sarajeva kao tehnološki "pametnog grada" otvaraju se brojne druge pretpostavke razvoja od  infrastrukturnog, turističkog do privrednog, obrazovnog, kulturnog i šire.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS  i KJKP "Park" će u narednom periodu sa HUB-om 387 osmisliti jedan ogledni projekt, definisati potrebe i troškove, pozvati domaće proizvođače kako bi se ideja "Sarajeva Smart City"-ja bolje predočila i približila građanima Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti