Robne rezerve RS zamijenit će interventne nabavke

13.07.2017. 14:16 / Izvor: Agencija Anadolija
Robne rezerve RS zamijenit će interventne nabavke

Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Prijedlog zakona o interventnim nabavkama po hitnom postupku koji će se sljedeće sedmice naći u parlamentarnoj proceduri.

Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Prijedlog zakona o interventnim nabavkama po hitnom postupku koji će se sljedeće sedmice naći u parlamentarnoj proceduri, a zamijeniće postojeći Zakon o robnim rezervama.

Kako je izjavio Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, nakon današnje sjednice Vlade, procijenjeno je da je donošenje zakona o interventim nabavkama najbolje rješenje nakon što je izvjesno da će biti proglašen stečaj u Robnim rezervama RS.

U narednim danima očekuje se odluka Okružnog privrednog suda u Banjaluci o stečaju, koji je predložila predstečajna upravnica Dosta Baraković.

Robne rezerve, čiji je vlasnik Vlada RS, već godinama posluju sa gubitkom, računi su blokirani, kasni isplata plata, a kratkoročne obaveze Robnih rezervi iznose 34 miliona KM i sve su stigle na naplatu.

Gluhaković je istakao da je pri donošenju Prijedloga zakona o interventnim nabavkama RS prilagođen crnogoski model.

"Nadamo se da će poslužiti za funkcionisanje u eventualnim vanrednim situacijama. Predvidjeli smo koje su to situacije i poremećaji, Vlada RS zadužena je da donosi odluku o postojanju i proglašenju posebnih uslova. U članu 5. predvidjeli smo plan interventnih nabavki", kazao je Gluhaković.

Dodao je da će sredstva za interventne nabavke biti predviđena u entitetskom budžetu, nakon donošenja plana nabavki koji će se donositi najkasnije u 30. novembra.

Govoreći o situaciji u Robnim rezervama RS, rekao je da će oko 12 radnika biti zbirnuto nakon početka stečaja, dok će ostale vjerovatno angažovati stečajni upravnik.

Podsjetio je i da je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u decembru prošle godine dostavila nadležnom tužilaštvu izvještaj o reviziji u Robnim rezervama, u kojem je dato negativno mišljenje.

"Niko nema pravo da zaustavi bilo kakav proces i pozivam sve da krenu od mene", rekao je Gluhaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti