RS gradi temelje za industrijske gradove

20.12.2016. 10:22 / Izvor: Glas Srpske
RS gradi temelje za industrijske gradove

Radna grupa dužna da do polovine januara iduće godine analizira legislativni okvir i da Vladi dostavi prijedlog aktivnosti za uspostavljanje specijalizovanih zona.

Najpogodnije lokacije za podizanje industrijskih gradova u RS trebalo bi da budu definisane u idućih mjesec, a taj zadatak dobila je radna grupa koja će u ovom periodu analizirati legislativu i predložiti Vladi najbolje opcije.

Ideja o formiranju specijalizovanih ekonomskih zona zaživjela je punom snagom tokom nedavne posjete delegacije RS predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom Kini. Tada je kineskim privrednicima prezentovanaspremnost RS da razvije specijalizovane ekonomske zone po uzoru na Kinu.

Dodik je juče rekao za "Glas Srpske" da su specijalne ekonomske zone razvojna šansa Srpske.

"Zbog toga je i formirana radna grupa u Vladi RS koja treba da analizira zakonske i sve druge pretpostavke kako bi se moglo pristupiti realizaciji ovih procesa. Kada taj posao bude završen, planirano je da otpočnemo razgovore sa predstavnicima kineskih kompanija i drugih subjekata s ciljem realizacije projekata. Taj prostor bi nakon uređenja bio ponuđen kineskim kompanijama, koje bi izgradile svoje pogone i proizvodile za globalno tržište", rekao je Dodik, navodeđi da bi to mogao da bude ozbiljan dugogodišnji program.

U radnoj grupi, koju je formirala Vlada, nalaze se predstavnici ministarstva, čelnici poslovne i predstavnici akademske zajednice.

"Radna grupa dužna je da do polovine januara iduće godine analizira legislativni okvir Srpske i BiH, te da Vladi dostavi prijedlog programa aktivnosti za uspostavljanje specijalizovanih ekonomskih zona u RS", kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić rekao je da će u radnu grupu biti uključeni i predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Poreske uprave i drugih institucija koje mogu doprinijeti uspostavljanju specijalizovanih ekonomskih zona.

"Kina je izrazila interes da u Srpskoj budu uspostavljene specijalizovane ekonomske zone. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da odgovorimo na tu ponudu", rekao je Klokić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti