Rusmir Mesihović osumnjičen za pranje novca

19.06.2017. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Rusmir Mesihović osumnjičen za pranje novca

Istražuje se porijeklo novca koje je proteklih godina Mesihović polagao na račune otvorene u nekoliko slovenačkih banaka.

Istražuje se porijeklo novca koje je proteklih godina Mesihović polagao na račune otvorene u nekoliko slovenačkih banaka. S tim u vezi slovenački istražitelji su krajem maja ove godine zatražili pomoć kolega u Bosni i Hercegovini, javlja sedmični list Stav.

Obratili su se Ministarstvu sigurnosti BiH i uredu EUROPOL-a, a iz ministarstva je nalog za otvaranje istrage upućen istražiteljima SIPA-e.

"Policija Slovenije sprovodi istragu u vezi sa krivičnim djelom pranja novca a osumnjičeni je Rusmir Mesihović, državljanin BiH i Hrvatske", stoji u dopisu poslanom iz Ministarstva sigurnosti BiH SIPA-i.

U dopisu se dalje navodi kako je Mesihović otvorio više ličnih i poslovnih računa u Sloveniji na koje postepeno prenosi sredstva.

Od 18. januara 2008. godine Mesihović je u Addiko banci otvorio račun na kojem je evidentiran depozit od najmanje 32 hiljade eura. Zatim je na istom računu 2011. godine evidentiran depozit od devet hiljada eura, a 2016. godine depozit od 22 hiljade eura.

Od 18. marta 2016. godine Mesihović je otvorio račun u banci Delavska hranilnica. Na njemu je petog maja prošle godine položen depozit od 3.500 eura.

Od 21. marta 2016. godine Mesihović je otvorio račun u Abanka dd. U toj banci su evidentirana dva depozita do 21. decembra 2016. godine, u iznosu od pet hiljada eura.

Od 21. marta 2016. godine, za obavljanje svog posla “Zdravstveno i poslovno savjetovanje d.d.“, Mesihović je otvorio račun u Abanka d.d. a od 18. marta u Delavska hranilnica d.d.

"Stvarno porijeklo depozitnih sredstava u iznosu od 71.500 eura, koje je Rusmir Mesihović položio na račune otvorene u Sloveniji od 2008. godine, je nepoznato. Sav novčani depozit je u iznosu do 10 hiljada eura. Od 15. decembra 2011. godine Mesihović je također iznajmio sef u Addiko bank",  stoji u dopisu slovenačkih istražitelja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti