Sajamska manifestacija u Žepču okupila više od 60 izlagača

10.07.2017. 14:08 / Izvor: Akta.ba
Sajamska manifestacija u Žepču okupila više od 60 izlagača
OTVORI GALERIJU

Na sajmu se okupilo više od 60-tak izlagača iz općina Žepče, Zavidovća, Maglaja, Zenice, Teslića,  Tuzle, Kalesije, Modriče i Šamca.

Uspješno je završena ovogodišnja sajamska manifestacija "Dani maline i meda", koja se  drugu godinu održava u Žepču, u organizaciji Razvojne agencije Žepče, a uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Mate Zovko.

Na sajmu se okupilo više od 60-tak izlagača iz općina Žepče, Zavidovća, Maglaja, Zenice, Teslića,  Tuzle, Kalesije, Modriče i Šamca koji su u prelijepo uređenom ambijentu na Gradskoj tržnici Žepče izložili veliki broj proizvoda.  U ponudi su bile prerađevine od jagodičastog voća,  med i prerađevine od meda, sirevi po domaćoj recepturi, povrće uzgojeno u plastenicima, široka lepeza kozmetičkih proizvoda, tinktura i ekstrakta koji su proizvedeni u kućnoj radinosti i čiji je osnovni sastav ljekovito bilje uzgojeno u BiH.

Manifestaciju su propratile i brojne medijske kuće  a među njima i OBN i poznati televizijski kuhar Vjeko Kramer koji je odlučio da jednu od svojih emisija Domaće je domaće snimi u Žepču. Podršku manifestaciji pružilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zeničko-dobojske županije.

Ovogodišnji poljoprivredni sajam u Žepču je potvrdio da je već prepoznat kao mjesto razmjene međusobnih iskustava i upoznavanja novih poslovnih partnera, ali i kao dobra promocija domaćih proizvoda velikom broju kupaca.

Na svečanosti otvaranja 2. Dana maline i meda Žepče 2017. godine bili su federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bruno Bojić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Nurdžehan Šahinović, predsjednik Saveza udruženja, asocijacija organskih proizvođača FBiH Sejo Herceg, predstavnici sa državne, federalne, županijske i općinske razine vlasti, i brojni drugi gosti iz susjednih općina i općine Žepče.

U glazbenom programu sudjelovali su članice Hrvatskog kulturnog društva Naši korijeni Bistrica Žepče, glumac i komičar Semin Smajlović, učenik generacije u Glazbenoj školi Žepče Marko Markanović, i članice HKUD Naša baština Globarica Jela Dojmi i Lea Matijević.

Općinski načelnik Mato Zovko, prilikom otvaranja sajma, poručio je domaćim proizvođačima da, unatoč poteškoćama sa kojima se susreću poljoprivrednici u BIH, ne posustanu i nastave sa širenjem poljoprivrednih zasijanih površina te proizvodnjom finalnih proizvoda.

Odaslane su i poruke bh političarima i cijeloj bh. vlasti da su domaći proizvodi najsigurnija hrana na stolu domaćeg čovjeka te da su zdravi i ekološki proizvodi prioritet malog broja nacija u svijetu i da bh građani trebaju više cijeniti i podržavati domaćeg proizvođača i jesti domaće proizvode, posebno poljoprivredne.

Na sajmu su dodijeljene  brojne nagrade a fond od preko 60 nagrada koje je većinu osigurala Razvojna agencija Žepče, kozmetika Amama, Ljekarna Herbina, obrt Gordana Antolović, Proagro d.o.o. Žepče, bio je za građane i izlagače koji su se zabavili uz nagradnu igru Kolo sreće.

Proglašeni su pobjednici u dvije kategorije, a nagradu za najljepši štand u sektoru jagodičastog voća dobile su žene Udruženja Mi Bospo Tuzla, i Udruženje Eko Agrar Begov Han.

U kategoriji pčelarstva za najljepši štand proglašen je štand Udruge pčelara Žepče, a u kategoriji ostalih nagrada je dodijeljena Vinariji Povratak Žepče.

Za najspecifičniji proizvod proglašen je proizvod od meda Udruženje pčelara Matica „Ana-Ari“ iz Željeznog Polja a u kategoriji jagodičastog voća nagradu je osvojila Zadruga Croland.

Ovogodišnja sajamska manifestacija u Žepču trajala je tri dana, a počela je Danom zdrave hrane u okviru kojeg je dijeljeno jagodičasto voće, sokovi od maline i med djeci koja se nalaze u dječjim vrtićima Don Ivica Čondrić i Mumi, kao i korisnicima Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Žepču koje su donirali udruge i zadruge općine Žepče.

Drugog dana organizirane su edukacije za vodstvo udruga i zadruga na temu zadrugarstva i značaja zadruga u bh. društvu i svijetu u cjelini o kojoj je govorio zadružni revizor Nagih Hadžić te tema pčelarstva o kojoj je govorio doc. dr. Goran Mirjanić, sa Univerziteta u Banja Luci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti