Šamac: 40.000 KM za poticaj zapošljavanju

22.07.2013. 08:18 / Izvor: eKapija.ba
Šamac: 40.000 KM za poticaj zapošljavanju

Opština Šamac raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu podsticaja za zapošljavanje, za šta je budžetom predviđeno 40.000 KM.

Opština Šamac raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu podsticaja za zapošljavanje, za šta je budžetom predviđeno 40.000 KM. "Budžetom opštine ove godine je predviđeno 40.000 KM za podsticaje, s tim što mi već imamo najavu od određenih privrednih društava koji su već zaposlili oko 40 radnika. Ukoliko bude potrebno još sredstava za tu namjenu to će biti dogovoreno na narednoj sjednici lokalnog parlamenta krajem jula, kada bude riječi o rebalansu budžeta", rekao je načelnik Odjeljenja za privredu u opštini Šamac Milan Simić.

On je pojasnio da poslodavac koji zaposli lice sa visokom spremom ima pravo na 1.500 KM po radniku, da je za zapošljavanje djece ili člana porodice poginulog borca namijenjeno 1.200 KM, a za ostale kategorije je 1.000 KM. "Objavili smo javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje nezaposlenih za privredna društva i preduzetnike koji se bave proizvodnjom. Trgovačka preduzeća, preduzetnici koji se bave trgovinom i ugostiteljstvom nemaju pravo na podsticaje", dodao je Simić. Prema njegovim riječima, u odjeljenju za privredu u opštini Šamac registrovano je 300 privrednih društava i isto toliko preduzetničkih radnji u kojima je zaposleno oko 2.500 lica.

On je dodao da od 300 registrovanih privrednih društava, 150 imaju registrovane poslovne jedinice sa sjedištem u drugim opštinama, navodeći primjer firme "Austroterm" sa sjedištem u Bihaću.

"Preduzetničkih djelatnosti imamo 300. Naša baza se svaki dan ažurira, mi provjeravamo djelatnosti i kod ovih preduzetnika su, uglavnom, aktivni računi u Poreskoj upravi. Dominiraju trgovci i ugostitelji, njih oko 150, a ostatak su druge djelatnosti, kao što su proizvodne usluge i ostalo", dodao je Simić. On je naveo da na birou ima oko 1.500 lica koja aktivno traže posao i da zbog njih i preduzetnika opština Šamac pored Vlade Republike Srpske doprinosi podsticaju zapošljavanja.

Simić je napomenuo da u preduzetničkoj zoni zakupljen prostor ima 20 firmi u kojima je zaposleno više od 100 radnika. On je najavio da postoji mogućnost pokretanja "Hranaprodukta" za preradu peradi. "Naš strateški partner obezbijedio je pet miliona KM i 700.000 KM nepovratnih sredstava za zapošljavanje", rekao je Simić i dodao da postoje šanse da bi do kraja godine, uz pomoć Vlade Srpske, moglo biti zaposleno oko 160 lica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti