Šamac uspostavlja jedinstvenu evidenciju o nepokretnostima

18.09.2017. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Šamac uspostavlja jedinstvenu evidenciju o nepokretnostima

Katastar nepokretnosti predstavlja jedinstvenu evidenciju o nepokretnostima

Kroz projekat "Registracija nepokretnosti" Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove RS realizuje vlastitim sredstvima i dijelom kreditnim sredstvima Svjetske banke uspostavljanje jedinstvene evidencije o nepokretnostima – u narodu poznate kao katastar i zemljišna knjiga (gruntovnica).

To znači da novi katastar nepokretnosti predstavlja jedinstvenu evidenciju o nepokretnostima, stvarnim pravima na njima kao i nosiocima tih prava.

"Komisija za Gornju Slatinu počela je sa radom 1. avgusta 2017. godine za katastarsku opštinu Gornja Slatina, a 18. septembra počinje i izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnosti za katastarsku opštinu Gajevi. Postupak izlaganja za ove katastarske opštine bi trebalo da bude završen u narednih šest mjeseci, nakon čega slijedi i izlaganje za preostalih 18 katstarskih opština na području opštine Šamac", navode iz Opštine Šamac. 

Dodaju da je postupak osnivanja katastra nepokretnosti za cijele katastarske opštine podrazumijeva besplatan postupak izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima, a što omogućava da građani, pravna lica, nosioci svojine javnog prava i drugi, kroz ovaj postupak, uknjiže svoju imovinu besplatno.

Komisija radi na spratu u prostoriji Centra za socijalni rad, a na građane se apeluje da se po prijemu pozivom odazovu sa ličnom kartom i potrebnom dokumentacijom za nepokretnosti koje posjeduju, navode u Opštini Šamac. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti