Šansa za BiH: Izvoz oružja u Pakistan može dostići 100 mil. dolara

24.05.2017. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Šansa za BiH: Izvoz oružja u Pakistan može dostići 100 mil. dolara

BiH će dobiti objekat veličine 500 kvadratnih metara u Gwadaru (blizu Irana, koje pripada Pakistanu) u poslovnoj zoni koja će se zvati "Bosanska vila".

BiH je dobila objekat veličine 500 kvadratnih metara u Gwadaru (blizu Irana, koje pripada Pakistanu) u poslovnoj zoni koja će se zvati "Bosanska vila" i koja će biti namijenjena samo za to da naši dužnosnici, privrednici, svako onaj ko je zvanično pozvan u Pakistan preko ambasade BiH ili na drugi zvanični način, može da odsjeda i da bude tu, bez ikakve naknade i naplate.

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kazao je kako će objekat biti dodijeljen na 99 godina.

"Postoj mogućnost da BiH dobije u biznis zoni Gwadara mjesto, odnosno zemljište na raspolaganje od 10 dunuma gdje bi mogli napraviti svoj biznis centar, gdje bi koordinirali ne samo naše firme, nego firme bivše Jugoslavije pa i cijelog Balkana", kazao je amabasador Makaravić.

Govoreći o šansama i mogućnostima Bosne i Hercegovine u privrednom povezivanju sa Pakistanom, Makarević je kazao kako su Pakistanci zainteresovani najviše za turizam, međutim veliki problem je što ne mogu dobiti turističku vizu.

Osim turizma velika zainteresovanost od strane Pakistana postoji za namjensku industriju Bosne i Hercegovine, gdje bilježimo dobre izvozne rezultate na samo jednom artiklu, odnosno snajperskoj municiji iz Igmana Konjic.

I ostale bh. kompanije poput Ginexa, Pretisa, Vitezita i drugih mogu izvoziti u Pakistan.

"Udesetorustručili smo bileteralno gledano izvoz nas naprema njima, a zamislite ako bi se uključilo više artikala iz samo namjenske industrije, koliki bi bili izvozni rezultati", kazao je Makarević, naglašavajući kako BiH može izvesti robe u vrijednosti 100.000 miliona dolara, pa čak i do milijarde, ništa nije nemoguće, samo treba znati raditi.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti