Sarajevo i Hirošima uspostavljaju prijateljski odnos

11.03.2017. 08:31 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo i Hirošima uspostavljaju prijateljski odnos

Ovom prilikom, ambasador Ogawa je pozvao gradonačelnika Sarajeva da učestvuje na 9. Generalnoj konferenciji Gradonačelnika za mir.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se u petak sa ambasadorom Japana u BiH, Kazuya Ogawom, koji mu je čestitao na izboru prvog čovjeka grada. Skaka se ovom prilikom zahvalio Vladi i narodu prijateljskog Japana, koji je kao jedan od najvećih bilateralnih donatora, odigrao značajnu ulogu u poslijeratnoj rekonstrukciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Skaka i ambasador Ogawa izrazili su zadovoljstvo uspostavljanjem prijateljskih odnosa između Sarajeva i Hirošime:

"Želja nam je da Deklaraciju o razmjeni iskustava i saradnji između dva grada, koju smo potpisali, stavimo što prije u funkciju i pokrenemo realizaciju dogovorenih vidova saradnje u oblasti upravljanja i reciklaže otpada, kulture i turizma", istaknuo je gradonačelnik Sarajeva.

Skaka je iskazao spremnost da ova gradska administracija, u okvirima svojih mogućnosti, pruži što je potrebno za organizaciju manifestacije „Dani Japana u Sarajevu“, koja bi približila kulturu ove prijateljske zemlje građanima bh. prijestolnice.

Ovom prilikom, ambasador Ogawa je pozvao gradonačelnika Sarajeva da učestvuje na 9. Generalnoj konferenciji Gradonačelnika za mir, od 7. do 10. avgusta ove godine u Nagasakiju, s obzirom na članstvo Sarajeva u međunarodnoj asocijaciji „Gradonačelnici za mir“ koja podržava program potpunog ukidanja atomskog naoružanja do 2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti