Šarović: Ogromne perspektive projekta "Put svile"

26.05.2017. 10:15 / Izvor: Oslobođenje
Šarović: Ogromne perspektive projekta 'Put svile'

Ogromne perspektive projekta "Jedan pojas, jedan put" iza koga stoji Narodna Republika Kina.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" da su ogromne perspektive projekta "Jedan pojas, jedan put" iza koga stoji Narodna Republika Kina, s obzirom na to da će se raspolagati finansijskim kapitalom od 100 milijardi eura.

Šarović je nedavno boravio u Kini, gdje je učestvovao na forumu nazvanom "Jedan pojas, jedan put". Tom je prilikom potpisao sporazum o saradnji sa NR Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma, čime je BiH i formalno postala dio projekta, za koji je inicijativa pokrenuta još 2013. godine, a u kojem je NR Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, više od 100 milijardi eura.

"Projekt "Jedan pojas, jedan put" ili kako ga zovu "Put svile", ima za cilj da infrastrukturno, resursno i multikulturalno poveže jedan ogroman pojas rastućeg potencijala, a za jednu vrstu poruke izabran je drevni naziv puta trgovine svilom. Ovaj, po svemu grandiozni i masivni projekat, iza koga stoji Narodna Republika Kina je u početnoj fazi oblikovanja i razvoja i s obzirom na to da će se raspolagati finansijskim kapitalom od praktično 100 milijardi eura, perspektive su mu ogromne", rekao je on.

Naglasio je da svoje mjesto ovdje treba da traži i Bosna i Hercegovina, kao punopravni član i svojom aktivnom ulogom kandiduje projekte i iskoristi šanse koje su veoma realne.

Šarović je, također, govorio o najavi da će strategija ruralnog razvoja BiH biti gotova u junu. Poljoprivrednici upozoravaju da ona mora obuhvatiti i činjenice da su mnoga sela ostala prazna.

"Nakon godina oklijevanja i otezanja, veoma je važno što je unutar zemlje postignut konsenzus da se krene sa izradom ovog strateškog dokumenta. Bilo bio stvarno glupo da ovaj posao ne završimo u što skorije vrijeme, jer kasnimo najmanje šest, sedam godina. Zbog tog kašnjenja nismo mogli koristiti pretpristupna sredstva Evropske unije u proteklom periodu od nekoliko desetina miliona eura, za poljoprivredni razvoj, a ista sudbina nas čeka i ako strategiju ne završimo u narednih nekoliko mjeseci, jer ćemo ostati bez IPA sredstava za slijedeći ciklus. Trenutno se aktivno radi na ovom dokumentu, a on će sadržavati sve neophodne segmente koje jedna strategija ove vrste treba da ima, uključujući i mjere kako da sela ne ostanu prazna", rekao je Šarović za "Oslobođenje".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti