Šarović: Pitanje isplate duga za gas pitanje za vlade entiteta

20.09.2017. 15:10 / Izvor: Fena
Šarović: Pitanje isplate duga za gas pitanje za vlade entiteta

Po njegovim riječima, ruska strana je u nekoliko navrata tražila da BiH da odgovor ili pripremi plan otplate dugovanja.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je pitanje isporuke, odnosno plaćanja duga za isporučeni gas Gazproma, odnosno Ruske Federacije Bosni i Hercegovini i dugovanja za isporučeni gas, aktuelizovano odmah nakon isplate klirinškog duga. 

Po njegovim riječima, ruska strana je u nekoliko navrata tražila da BiH da odgovor ili pripremi plan otplate dugovanja koje  iznosi 104 miliona dolara.

Kaže da je o tome skoro razgovarao s ruskim ambasadorom, te da je ovo pitanje aktuelizovano i na zajedničkoj međuvladinoj ekonomskoj komisiji Ruske Federacije i BiH u julu ove godine, a vjerovatno će se razgovarati i na energetskom samitu  početkom oktobra u Moskvi. 

"Pitanje isplate duga za gas je prevashodno pitanje za vlade entiteta koje su bezuspješno u posljednjih pet-šest godina u tri navrata pokušale da se dogovore, ne o iznosu već o učešću svake od vlada koliko kojem entitetu otpada udio u otplati ovog duga. No, do sada se nisu uspjeli o tom pitanju dogovoriti", naveo je Šarović. 

Podsjetio je da je nedavno, nakon posljednjeg razgovora s ruskim ambasadorom, uputio pismo entitetskim premijerima Željki Cvijanović i Fadilu Novaliću u kome ih je „upozorio o obavezi BiH i predložio da dvije vlade, na nivou koji oni odrede, sjednu i naprave konačan dogovor o otplati ovog duga koji se u međuvremenu sa 104 miliona smanjio na 99 miliona, s obzirom na to da je Federacija BiH u ovih nekoliko godina kroz cijenu gasa taj iznos smanjila za oko pet miliona dolara".

Napomenuo je da je obaveza oba entiteta da se dogovore o otplati ovog duga i o tome obavijeste Rusku Federaciju.

"Za sada nemamo direktnih ili jasnih naznaka da bi došla u pitanje isporuka plina Bosni i Hercegovini. Bilo je nekih spekulacija o tom pitanju, no ipak ne mogu da potvrdim da je opasnost od isporuke gasa za građane BiH izvjesna, ali da može da bude komplikacija, to je potpuno jasno", izjavio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti