Šarović u Turskoj: Unaprijediti izvoz mesa, brašna i jestivog ulja

14.07.2017. 11:01 / Izvor: Akta.ba
Šarović u Turskoj: Unaprijediti izvoz mesa, brašna i jestivog ulja

Teme razgovora su, između ostalog, izvoz mesa u Tursku, kao i izvoz nekih ključnih bh. proizvoda, kao što je rastući izvoz brašna, žitarica i jestivog ulja.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović jučer je s ministrom ekonomije  Republike Turske Nihatom Zeybekčijem i drugim članovima Vlade, u Istanbulu, razgovarao o unapređenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske te preostalim pitanjima u vezi izmjena i dopuna ovog, za Bosnu i Hercegovinu, važnog sporazuma.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjske trgovine, teme razgovora su, između ostalog, izvoz mesa u Tursku, kao i izvoz nekih ključnih bh. proizvoda, kao što je rastući izvoz brašna, žitarica i jestivog ulja.

"Kontinuitet rasta robne razmjene s Turskom se nastavlja i bilježi odlične rezultate i u 2017. godini. Izvoz brašna je u prošloj godini s 4.000 tona skočio na 70.000 tona, praktično povećan je 16 puta, a trend rasta izvoza uspješno je nastavljen i u 2017. godini", istakao je ministar Šarović, dodajući da očekuje da će rad na Sporazumu o slobodnoj trgovini doprinijeti daljem usponu robne razmjene između dvije zemlje.

Susreti ministra Šarovića i ministra Zeybekčija kontinuirano doprinose rješavanju otvorenih pitanja i unapređenju ukupne saradnje te daju podsticaj i snažan signal privrednicima dvije zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti