Sastanak o mjerama smanjenja zagađenosti zraka u pet gradova

28.07.2017. 13:17 / Izvor: Fena
Sastanak o mjerama smanjenja zagađenosti zraka u pet gradova

Polovinom iduće godine trebala bi biti završena nezavisna studija koja bi dala tačno stanje o zraku s preporukama šta treba činiti u cilju smanjenja zagađenosti.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je održala sastanak s ministrima prostornog uređenja i zaštite okoliša iz triju kantona na kojem je razgovarano o studijama vezanim za kvalitet zraka, odnosno izvorima zagađenja (Source Apoprtionment Study) i mogućnostima prikupljanja podataka o zagađenosti zraka tokom zimskog perioda u pet gradova.

"Na tematskoj sjednici Parlamenta Federacije BiH razgovarano je o pitanju zagađenosti zraka. S obzirom na to da Federalno ministarstvo ne vrši mjere o tome, planiramo da se aktivnije uključimo i sarađujemo s kantonalnim ministarstvima, koja  imaju zaduženja i interventne planove za takve situacje", kazala je Đapo.

Naglasila je da ne treba čekati zimu i već sada treba početi s koordinacijom i pripremom.

"Već smo održali niz sastanka s nevladinim i međunarodnim organizacijama i pružila se mogućnost da dobijemo projekat u kojem bi se izvršila nezavisna studija i bilo postavljeno 50 senzora u glavnim gradovima u kojim postoji zagađenost zraka - Sarajevu, Kaknju, Zenici, Tuzli i Lukavcu. Tako bismo polovinom iduće godine imali nazavisnu studiju koja bi nam dala tačno stanje o zraku s preporukama šta treba činiti i na koji način da reagujemo da bi se zagađenost  smanjila", naglasila je.

Sastanku su prisustvovali kantonalni ministri prostornog uređenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić (Sarajevski kanton), Hasan Ferhatović (Tuzlanski kanton) i Fahrudin Brkić (Zeničko-dobojski kanton), te predstavnici ambasada SAD-a i Švicarske, s kojim je razgovarano o modalitetima finansiranja projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti