SBF: Okvirna transportna strategija donosi BiH 200 miliona eura

22.05.2017. 16:02 / Izvor: Akta.ba
SBF: Okvirna transportna strategija donosi BiH 200 miliona eura

Bosna i Hercegovina u zadnjih deset mjeseci kreće naprijed puno brže nego što se kretala zadnjih deset godina.

U okviru Sarajevo Business Foruma održan je panel "One region, One Economy – Conectivitity and Potential". U fokusu panela bilo je ekonomsko povezivanje regiona i neiskorišteni potencijali saradnje privrednika i država regije. 

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismar Jusko kazao je da će BiH zahvaljujući Okvirnoj strategiji za transport u narednom periodu inkasirati oko 200 miliona eura.

Tokom panela Jusko je govorio o  infrastrukturnim projektima u regiji i projektima na kojima Ministarstvo radi. Podsjetio je da  je BiH mogla ostati bez sredstava da nije usvojila Okvirnu strategiju za transport, poručujući da je Evropska unija našoj zemlji produžila rok kako bi se strategija usvojila na državnom nivou.

Jusko je kazao kako je potpisan aranžmani od 86 miliona maraka za gradnju Koridora Vc za revitalizaciju Luke Brčko, za pravljenje dijela autoputa Mostar- Sjever- Mostar Jug, za dio kod Zenice i kod Doboja.

"Pet naših projekata ocijenjeno je najvećom ocjenom, ušli smo u IPU II zbog urađenih svih poslova kada je u pitanju okvirna transportna strategija. Imamo pristup novih 25 miliona eura. Kada  sumiramo sve što se dobilo okvirnom transportnom strategijom to je oko 200 miliona eura koje će BiH inkasirati u narednom periodu", kazao je Jusko.

Jusko je podsjetio kako je nedavno i sa hrvatskim resornim ministrom potpisan dokument u kome je iskazana obostrana spremnost za oživljavanje Unske pruge.

Naglasio je kako se Bosna i Hercegovina u zadnjih deset mjeseci kreće naprijed i to puno brže nego što se kretala zadnjih deset godina.

Izlaganje je zaključio rečenicom da će njegov mandat obilježiti usvajanje Okvirne transportne strategije.

Svojim prisustvom Forum je podržao i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. Kazao je kako zemlje naše regije, osim međusobnog povezivanja, bitno razumijeti šta se trenutno događa u međunarodnom ekonomskom okruženju jer si zemlje jugoistočne Evrope ne mogu priuštiti da stoje pasivno dok se dešavaju promjene.

Dodao je kako bi zemlje regije trebale učiniti više u ekonomskoj saradnji kako bi imale i više koristi od međunarodnih ekonomskih odnosa.

Bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk na današnjem SBF-u 2017 je izjavio da se danas najviše treba govoriti o povezanosti kao o temi koja je najznačajnija.

On smatra da je povezivanje važan koncept koji se može istražiti u detalje.

Smatra kako EU i sve zemlje koje su locirane između Azije i Atlantika, trebaju više razmišljati o povezanosti.

"Prostor Jugoistočne Europe treba cijeniti koncept povezanosti, trebamo biti svjesni prilika koje leže i van naših prostora. To se odnosi na EU, Tursku, arapski svijet i sve zemlje koje su oko nas. Vrlo oprezno moramo razmisliti šta nas čeka u budućnosti, a upravo je SBF prilika za to. Prije tri godine sam čuo dosta stvari o napretku BiH, Jugoistočnoj Europi i pridruživanju EU. Danas su iznesena vrlo zanimljiva zapažanja, a posebno me se dojmilo koliko je BiH napredovala na putu ka euroatlantskim integracijama", kazao je Turk.

Potpredsjednik Evropske komisije  i evropski komesar za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen je iz Brisela  putem video poruke naglasio značaj SBF-a u povezivanju poslovne zajednice zapadnog Balkana sa međunarodnim investitorima.

Kazao je da su u  proteklih nekoliko godina kroz njihove investicijske kapacitete alocirali 1,3 milijarde eura za 139 projekata na zapadnom Balkana u oblastima transporta, energije, okoliša i za društvene projekte. 

Lan Brown, direktor EBRD-a u okviru prvog panela je kazao kako je EBRD značajan u transportu i infrastrukturi, te godišnje uloži oko milijardu u luke, ceste, autoputeve...

"U BiH investirali smo oko 900 miliona eura u sektor transporta, uglavnom u ceste , željeznice i  ključni koridor Vc, kao i autoput Doboj – Banjaluka", kazao je Brown.

Dodao je kako će za završetak Koridora Vc do 2025. godine trebati više od dvije milijarde maraka, te rješenje vidi u PP modelu.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti