* This article is available only in B/H/S language.

Set zakona o povećanju akciza po skraćenoj, a ne hitnoj proceduri

Izvor: Fena, 21.4.2017 9:02:22

Set zakona o povećanju akciza po skraćenoj, a ne hitnoj proceduri

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučili su danas da  set zakona kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga neće biti razmatrani po hitnoj proceduri, ali će se o njima izjašnjavati po skraćenoj proceduri.

U skraćenoj proceduri zakoni prolaze komisijsku fazu donošenja uz mogućnost ulaganja amandmana.

Zakone su po hitnoj proceduri podržali ranije delegati Doma naroda PSBiH, a povećanje prihoda od akciza, ukoliko poslanici prihvate set zakona po skraćenoj proceduri, bilo bi korišteno za izgradnju cesta i autocesta.

Usvajanje tih zakona jedan je i od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uvjet da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša od oko 155 miliona KM.

Vijeće ministara BiH predložilo  je da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te o osiguranju depozita o bankama za koji također danas nije prihvaćena hitna procedura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Slične vijesti

Prikaži još vijesti iz ove rubrike

Učitavanje...