SIPA od jutros hapsi poznate vlasnike marketinških agencija!

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

SIPA od jutros hapsi poznate vlasnike marketinških agencija!

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva ''Gibraltar'', koja se izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda.

22.10.2014. 11:26 / Izvor: eKapija.ba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva ''Gibraltar'', koja se izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda.

U toku su lišenja slobode više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala i korupcije. Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe svojim nezakonitim radnjama, na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvršili izvlačenje novca i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana.

U okviru ove akcije, realiziraju se lišenja slobode osumnjičenih, među kojima su Neven Kulenović (1967.), direktor marketinške agencije S.V.-RSA d.o.o. Sarajevo, zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), Lajla Torlak (1978.), glavna i odgovorna urednica PINK BH,  Darko Aleksić (1965.), te osumnjičeni Ejub Kučuk (1973.) agencija MITA i Senad Zaimović direktor "Fabrike"  (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije „Eronet“, među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zorana Bakule (1964.)

U toku su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija i pokretnih stvari na više lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Republike Srpske.

Više detalja o akciji bit će saopćeno tokom dana, saopćeno je iz SIPA-e.

Svi poslovi Agencije S.V.-RSA sa ERONETOM

Agencija S.V.-RSA Sarajevo uspješno je prošla na nekoliko tendera kod Hrvatske telekomunikacije d.o.o. Mostar i ostvarila milionsku dobit.

Tender koji se odnosio na nabavku usluga izrade integrirane strategije planiranja i zakupa medija prema ciljnim skupinama dobila je ova kompanija 2008. godine. Procijenjena ukupna vrijednost iznosila je 3.000.000,00 KM bez PDV-a.  Za usluge planiranja i zakup medija kod iste kompanije 2014. godine dobili su 2.281.000,00 KM (bez PDV-a). Također, 2010. godine ova Agencija je dobila posao kod ERONETA vrijedan 4.500.000,00 KM a koji se odnosi na Usluge planiranja i zakupa medija (Direkcija za pokretnu mrežu).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti