Slovenska vlada spašavat će Mercator spajanjem sa Tušom?

11.09.2017. 08:33 / Izvor: Delo
Slovenska vlada spašavat će Mercator spajanjem sa Tušom?

“Jezusmarija”, prva je reakcija jednog od sugovornika lista na spomenutu ideju.

Slovenska vlada navodno ima scenarij kojim bi pokušala Mercator “izvući” iz vlasničkog zagrljaja posrnulog koncerna Agrokor, i to njegovim povezivanjem s prezaduženim trgovačkim lancem Tuš, pri čemu bi u njihovoj dokapitalizaciji učestvovao jedan američki fond rizičnog kapitala, piše u petak ljubljansko “Delo”.

Riječ je, navodi vodeći slovenski dnevnik, o informaciji koja kruži u poslovnoj javnosti, ali je ti krugovi ne smatraju realnom, a navodni autor te ideje, ministar privrede Zdravko Počivalšek odbija ju uopšte komentarisati.

“Jezusmarija”, prva je reakcija jednog od sugovornika lista na spomenutu ideju.

Da bi se radilo o izuzetno riskantnoj operaciji s mnogo neriješenih pitanja smatraju slovenski bankari, Mercatorovi dobavljači i drugi poznavaoci  trgovačke branše, no radi se o jednom od scenarija koje vlada premijera Mire Cerara razrađuje s obzirom na važnost Mercatora za slovensku ekonomiju i dubioze koje bi se mogle pokazati kroz koju sedmicu kada revizija pokaže koliko je Mercatorov vlasnik zapravo zadužen i koliko vrijedi njegova imovina, tvrdi “Delo”.

U pozadini ideje je, kako se prenosi, nastojanje slovenske vlade da iz teškoća, zbog visokih kreditnih obaveza nastalih u vrijeme njegova velikog širenja, spasi trgovački lanac Tuš, kojemu prijeti stečaj ako ne uspije plan po kojemu bi dospjele tražbine banaka prema toj kompaniji preuzeo neki strani investitor i tako praktički postao vlasnik tog važnog trgovačkog lanca s više od tri hiljade zaposlenih i prometom od pola milijarde evra godišnje.

Za tu je operaciju, navodi “Delo”, Cerarova vlada kontaktirala privatni finansijski fond AnaCap, čiji su dioničari među ostalima Goldman Sachs, Honeywell i Allianz.

Kako navodi list, AnaCap raspolaže s oko 3,2 milijarde evra kapitala, a za potraživanja banaka prema Tušu bio bi spreman dati nešto više od 30 posto njihove nominalne vrijednosti, dok vlada očekuje oko 40 posto. Tako je spajanje Mercatora i Tuša samo jedna od ideja vlade, budući da AnaCap nema dovoljno kapitala kojom bi izvršio pretpostavljenu dokapitalizaciju Mercatora i Tuša, a osim toga za Mercator uopće nije izrazio interes, navodi list.

Ideja o toj mogućnosti proširila se zbog špekulacija da u slovenskoj politici postoje razmišljanja kako bi vlada trebala pokrenuti zahtjev za vanrednu reviziju poslovanja Mercatora, a kako bi taj trgovački lanac, koji ima više od deset hiljada zaposlenih i ima velik uticaj na prehrambeni lanac i slovensku ekonomiju, spasila iz Agrokorova vlasničkog “zagrljaja”.

Navodno bi se nakon takve revizije tražili strani investitori koji bi otkupili Mercatorove i Tušove finansijske obaveze, a onda ih dokapitalizirali i spojili, a kako bi tako udruženi racionalizirali i unaprijedili poslovanje, čime bi se bolje mogli oduprijeti konkurenciji diskontnih lanaca, internet i drugim oblicima trgovine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti