Sredstva od klirinškog duga FBiH će usmjeriti na stabilizaciju Fonda PIO

10.08.2017. 07:45 / Izvor: Fena
Sredstva od klirinškog duga FBiH će usmjeriti na stabilizaciju Fonda PIO

Dio novca bi se usmjerio na zaštitu socijalnih kategorija, što je jedna od prioritetnih aktivnosti u narednom periodu. 

Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potvrdio je Feni da još uvijek sredstva od klirinškog duga nisu dospjela Federaciji te da joj pripada 58 posto od ukupnog iznosa od 125 miliona dolara.

"Naša ideja je da dobar dio tih sredstava ide na stabilizaciju Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a prestali dio na druge socijalne mjere i aktivnosti", kazao je Drljača.

Na taj način, dodaje, dio novca bi se usmjerio na zaštitu socijalnih kategorija, što je jedna od prioritetnih aktivnosti u narednom periodu. 

Podsjećamo, Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, potpisan je u martu ove godine, a na snagu je stupio u junu objavljivanjem u Službenim novinama BiH čime su ispunjeni uvjeti za uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

Navedeni iznos će se dijeliti po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti