Šta je Monitoring komiteta Vijeće Europe otkrio prilikom posjete BiH?

06.09.2017. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Šta je Monitoring komiteta Vijeće Europe otkrio prilikom posjete BiH?

Nij realizirana presude u slučaju Sejdić i Finci te nije otklonjena segregacija u obrazovnom sistemu te ostvarena ravnopravna upotreba jezika u BiH.

Predstavnici Komiteta za poštivanje obaveza i angažmana članica Vijeća Evrope (Monitoring komiteta VE) borave u zvaničnoj radnoj posjeti BiH kako bi vidjeli stepen ispunjenja obaveza koje je BiH preuzela ulaskom u članstvo ove međunarodne asocijacije, saopćeno je iz sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom prilikom sastali su se i s predsjedavajućim i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Barišom Čolakom i Safetom Softićem te zamjenicima predsjedavajuće Predstavničkog doma Mladenom Bosićem i Šefikom Džaferovićem.

Ocijenjeno je da je velika većina obaveza ispunjena ali da su ostale nerealizirane one koje su vezane za realizaciju presude u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH i naknadnih presuda ovog međunarodnog suda, kao i da nije otklonjena segregacije u obrazovnom sistemu te ostvarena ravnopravna upotreba jezika u BiH.

Članovi Komiteta imali su priliku da se upoznaju s pojedinačnim viđenjima aktuelnog stanja u BiH u svijetlu nastojanja da se Izborni zakon uskladi s presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Konstatirano je da možda i nema dovoljno svijesti o veličini problema koji se otvaraju ukoliko se neophodne promjene ne dese prije kraja ove godine. Otvoren je, kako je rečeno, prostor za asistenciju Venecijanske komisije u radu Interresorne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva. Međutim, naglašeno je, prijedlozi ovog ekspertskog tijela Vijeća Evrope ne mogu se nametati nego mogu samo biti od pomoći kako bi konačno rješenje usaglasili i donijeli organi Bosne i Hercegovine.

Nerealizirane izmjene izbornog zakonodavstva i zastoj u usvajanju zakona o akcizama su označene kao razlog za usporavanje napretka BiH ka EU i kašnjenje reformi nakon dvije, kako je rečeno, uspješne postizborne godine i realizacije zadataka koji su proistekli iz takozvane Britansko-njemačke inicijative.  

Inače, zadatak Monitoring komiteta je da pripremi izvještaj Vijeća Evrope o BiH i boravak njegovih članova u našoj zemlji je, kako je rečeno, rezultat potrebe da se usaglase ključne ocjene o aktuelnom stanju.

Nacrt ovog dokumenta već je dostavljen organima Bosne i Hercegovine i otvoren je za izmjene, prijedloge i sugestije, a finalni izvještaj o našoj zemlji Vijeće Evrope trebalo bi usvojiti u januaru 2018. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti