Sumnjivim izdavanjem garancije IGA dovela u pitanje reputaciju države

26.01.2017. 11:54 / Izvor: Dnevni Avaz
Sumnjivim izdavanjem garancije IGA dovela u pitanje reputaciju države

Za sada sve ukazuje na to da se Agencija očigledno nije bavila svojim poslom,

Predstavnički dom Parlamenta BiH u maju prošle godine formirao je Istražnu komisiju za utvrđivanje stanja u Izvozno-kreditnoj agenciji (IGA) BiH.

Za sada sve ukazuje na to da se Agencija očigledno nije bavila svojim poslom, a to je stimulacija izvoza i davanje podrške velikim projektima izvoznih bh. firmi.

Blokirani računi

Naprotiv, IGA je sumnjivim izdavanjem garancije na sumu od oko 176 miliona KM Fabrici cijevi "Unis" iz Dervente dovela u pitanje i svoj opstanak i reputaciju države.

U međuvremenu, Unis je zapao u krizu i prestao izmirivati svoje obaveze, a svi kreditori odjednom su od IGA-e, kao garanta, zatražili naplatu svojih potraživanja.

Sada je Agencija suočena s tužbama, blokiranim računima i istragom, koja bi se, prema nekim informacijama mogla iz Komisije preseliti Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako je za "Avaz" kazao Mirsad Isaković, član Komisije i poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, za njega je veoma važno da se ispita ko je i zašto odobrio garanciju jednoj firmi u iznosu tri puta većem nego što je kapital Agencije, koji iznosi 52 miliona KM, te ko je zloupotrijebio ovu instituciju i za čiji interes.

"Uvidom u ogromnu dokumentaciju, IGA je skoro svakodnevno izdavala garancije, a to nije smjela, pogotovo jer je riječ o iznosima u desetinama miliona maraka. Sve je to rađeno bez procjene rizika, u situacijama kada firme koje su dobivale garancije nisu pravdale izvoz dokumentacijom, a Agencija nije imala ni internu kontrolu. Ne mogu se oteti utisku da ovdje ima jako puno utjecaja velikih političkih moćnika", kaže lsaković.

Do sada je Komisija saslušala kompletan menadžment i Upravni odbor IGA-e. No, činjenica je, kaže Isaković, da aktuelni problemi u toj agenciji imaju genezu od samog usvajanja Zakona o osnivanju Izvozno-kreditne agencije.

Osnivački kapital

Kaže da osnivački kapital nije nikad raspoređen između države i entiteta, a nije formirano ni međuministarsko vijeće, što je predvidio zakon.

Naredna sjednica Komisije trebala bi biti održana u prvoj polovini februara, kada će se o problemima u IGA-i razgovarati i s predstavnicima Ministarstva finansija i trezora BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti