SurTec obrazovanjem radnika odgovara potrebama zahtjevnog Zapadnog tržišta

13.10.2016. 14:22 / Izvor: Akta.ba
SurTec obrazovanjem radnika odgovara potrebama zahtjevnog Zapadnog tržišta

Jedan od ključnih problema sa kojim se suočava Bosna i Hercegovina jeste hroničan nedostatak kvalificirane radne snage.

Jedan od ključnih problema sa kojim se suočava Bosna i Hercegovina jeste hroničan nedostatak kvalificirane radne snage. Veoma je mali broj poslodavaca, koji će reći da su zadovoljni sa kompetencijama radne snage koju mogu naći na tržištu rada ili sa onom koja izlazi iz formalnog obrazovnog sistema. Ovakav trend traje već dugo vremena i ogleda se u nekoliko aspekata, nekadašnji veliki industrijski giganti nisu već dugo živi, a obrazovni sistem se nažalost još uvijek nije prilagodio toj činjenici i veliki broj učenika koji se upisuje u srednje škole prilagođen je tom vremenu i tim potrebama, veoma slaba i sporodična veza između svijeta rada i svijeta obrazovanja ne doprinosi usklađivaju ponude i potražnje, veoma loša tehnička opremljenost škola, nastavni kadar koji ne ide u korak sa novim tehnologijama, loša karijerna orjentacija, nastavni planovi i programi nisu prilagođeni potrebama tržišta rada, nizak nivo svijesti roditelja, mali broj programa obrazovaja odraslih, nepostojanje stimulativnih mjera kojima bi se podsticalo novo zapošljavanje...

STALNO USAVRŠAVANJE

S druge strane postoje određeni kapaciteti u nekoliko sektora privrede koji su pokazali trend rasta, jedan od tih sektora je metaloprerada i preduzeća koja djeluju u okviru tog sektora i čiji proizvodni i tehnološki procesi podrazumjevaju potrebu za stalnim usavršavanjem kroz sticanje novih znanja i vještina te da trenutna ponuda radne snage ne može zadovoljiti kriterije koje traže lokalna preduzeća čija je proizvodnja određena visokim standardima kvaliteta zahtjevnog Zapadnog tržišta.

Direktor konjičke kompanije SurTec-Eurosjaj Jasmin Badžak za poslovni portal Akta.ba kaže ukoliko se ovakav trend nastavi lokalna preduzeća neće biti u stanju odgovoriti na nemilosrdnu konkurenciju. Stoga je smatra neophodno konstantno raditi na unapređenju razvoja radne snage koji će posjedovati odgovarajuća znanja i vještine specifične za ovu granu privrede. U suprotnom ljudski resursi će se svesti na improvizaciju koja definitivno narušava imidž preduzeća ali i poslovnog okruženja koje pretenduju na strane investicije.

"Kompanija SurTec-Eurosjaj posvećuje posebnu pažnju obrazovanju svojih uposlenika. Bez podrške same kompanije mogu uraditi veoma malo pa smo stoga u posljednjih dvije tri godine pokušali pronaći rješenje nedostatka kvalificiranih galvanizera na području općine Konjic ali i drugih općina i preduzeća koja koriste galvanizacije u svom procesu rada.U tom periodu smo uz relativno mala ulaganja rješavali pomenute probleme i ponudili modele saradnje sa identificiranim partnerima", kazao je Badžak, te pojasnio kako je kompanija, usljed proširenja kapaciteta i uvođenja novih proizvodnjih linija i pogona za zaštitu metala, imala potrebu za specifičnim znanjima i vještinama novih radnika kao direktnu posljedicu uvođenja savremenih tehnologija u proizvodni proces.

Naglašava kako je preduzeće SurTec - Eurosjaj u pomenutom periodu izvršilo obuku odnosno osposobljavanje i zapošljavanje radne snage za zanimanje galvanizer.

USPJEŠNA PRIČA

Svoju uspješnu priču ispričao nam je Enid Dželilović koji se nakon završene škole i sticanja zanimanja mašinovođe našao na birou sa veoma malim izgledima za pronalaženje posla u struci.

Na birou je proveo šest  godina. Početkom aprila ove godine posredstvom biroa za zapošljavanje pozvan je na razgovor za posao (obuku) u firmu UnisGal koja se bavi poslovima površinske zaštite metala/galvanizacije. Ovdje je proveo 66 dana gdje je uspio savladati obuku koja je bila sastavljena iz teorijskog i praktičnog dijela.

"Pored mene na obuci je bilo još 30 drugih kandidata koji su takođe tražili posao. Nakon završetka obuke smo prošli test provjere usvojenih znanja i vještina i nas 20 koji smo uspješno savladali test provjere znanja dobili smo posao. Sada sam već tri mjeseca uposlenik firme UnisGal DD iz Konjica, radim na poslovima galvanizera i veoma sam zadovoljan uslovima u koje imam u firmi", kaže Dželilović, naglašavajući kako mu je ova obuka značila mnogo jer je dobio i posao koji mu omugućava da planiram svoju budućnost. "Ono što smatram najvećom vrijednošću jeste da imam mogućnost da napredujem u firmi. Kao mašinovođa vjerovatno ne bih zadugo dobio posao i da sam još ostao na birou vjerovatno bi mi se šanse pronalaska zaposlenja samo smanjivale."

E. Ko.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti