Tekstilne kompanije u svijetu otimaju se za kreatore, u BiH ih zaobilaze u širokom luku

08.10.2012. 14:36 / Izvor: eKapija.ba
Tekstilne kompanije u svijetu otimaju se za kreatore, u BiH ih zaobilaze u širokom luku

Tekstilne kompanije u Bosni i Hercegovini nezainteresirane su za saradnju sa domaćim profesionalnim dizajnerima, te svoju proizvodnju većinom baziraju na niskoprofitnim lohn poslovima, umjesto da stvaraju vlastite brendove.

Istraživanje koje je provelo Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH) pokazalo je da na domaćoj sceni postoje kvalitetni potencijali za kreiranje autohtone modne proizvodnje, no da još uvijek nisu uspostavljeni kanali komunikacije između kreativaca i proizvodnje.

Predsjednica ovog udruženja Amra Zulfikarpašić smatra da u BiH postoji jako mali broj proizvođača tekstila koji se trude da stvorene originalne kolekcije sa kojima će biti prepoznatljivi na tržištu.

"Kolekcije sa potpisom poznatog kreatora služe kao mamac, reklama, dok se u dućanu prodaju potpuno drugi odjevni predmeti, cjenovno prihvatljivi prosječnom kupcu. U Bosni i Hercegovini rijetke su kompanije koje angažuju dizajnere za stvaranje kolekcije, sa kojim će privući pažnju na sebe", ističe Zulfikarpašić u razgovoru za eKapiju.

Ona navodi primjer svjetskih poznatih kompanija kao što su H&M i Mango, koje s vremena na vrijeme angažuju poznate umjetnike koje kreiraju kolekcije, koje će im poslužiti kao reklama, dok u svojim radnjama prodaje odjeću pristupačnu širem krugu mušterija.

"Ne vidim razlog zašto se naše firme ne bi ugledale na primjer ostalih tekstilnih proizvođača u svijetu, gdje vlada "otimačina" za kreatorima. Mi imamo toliko fantastičnih mladih, ali i iskusnih kreatora koji postižu zapažene rezulate širom svijeta, no bojim se da sami proizvođači nisu dovoljno educirani i upućeni da tako malim investicijama mogu puno dobiti", navodi Zulfikarpašić, naglašavajući da problem nije u novcu, već u nedostatku svijesti menadžmenta firmi.

Radi povezivanja proizvođača tekstila i kreativaca, ULUPUBIH je u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom pokrenuo Projekat 100%ART, u sklopu kojeg je organizovana izložba odabranih radova iz oblasti tekstilnog stvaralaštva.

Cilj projekta je bio da se predstave recentni radovi bosanskohercegovačkih autora, prije svega modnih dizajnera, primijenjenih umjetnika, produkt dizajnera i svih onih koji u svom radu koriste tekstil, kožu i srodne materijale.

Osim izložbe, Asocijacija tekstila, odjeće, kože i obuće Vanjskotrgovinske komore BIH krajem septembra organizovala je okrugli sto o saradnji dizajnera i tekstilne i kožne industije, na kojem su otvorena pitanja koliko je neiskorišten potencijal BiH dizajna u sadašnjem trenutku i da li podsticaj kreativnosti može motivirati pozitivne socijalne promjene, tehnički napredak i nova znanje iz oblasti tehnologije tekstila.

Kako saznajemo od Amre Zulfikarpašić, nakon okruglog stola bilo je predviđeno da predstavnici bh. tekstilnih kompanija posjete izložbu Projekat 100%ART, no niko od učesnika se nije odazvao.

U skopu istraživanja koje je proveo ULUPUBiH, upitnici sa pitanjima poslati su na e-mail adrese 31 dizajnera i 82 firme, a popunjen upitnik vratilo je samo 10 dizajnera i 6 firmi, od čega su 2 konsultativne i 4 proizvodne firme.

Što se tiče modnih dizajnera, na pitanje o radnom statusu, 20 posto dizajnera je odgovorilo da je zaposleno u nekoj firmi dok je 80% dizajnera nezaposleno i rade samostalno. Visoko obrazovanje ima 100% dizajnera, od kojih je 60% akademskih produkt dizajnera i 10% magistara.

Stalnu saradnju sa industrijom ima 22% dizajnera, povremeno sarađuje 22%, a nema nikakvu saradnju 66% visoko obrazovanih stručnjaka. Na pitanje da li su nekada imali neku saradnju ili modnu kolekciju u proizvodnji, pozitivno je odgovorilo 40% dizajnera, a 60% nikada nije sarađivalo sa industrijom.

71% dizajnera se bavi sopstvenom proizvodnjom unikata, dok je njih 29% bilo u prilici da proizvede i neku seriju. Pozivu modne industrije na saradnju bi se rado odazvalo 80% autora, 10% bi povremeno sarađivalo, a 10% se ne bi odazvalo pozivu jer već imaju obaveze u nekoj kompaniji.

Što se tiče kompanija koje su učestvovale u istraživanju, polovina od njih ima zaposlenog dizajnera, od kojih je visoko obrazovano u struci 33 posto.

Povremeno angažuju spoljne saradnike 25%, stalnu saradnju sa dizajnerima ima 50% preduzeća, a 25% tekstilnih preduzeća nema nikakvu saradnju sa dizajnerima. Plasman na domaćem i inostranom tržištu ima 75% preduzeća, a samo na domaćem tržištu proizvode plasira 25% kompanija. Svake godine kreira novu kolekciju 75% firmi, a 25% njih povremeno kreira proizvode.

Uslužnim šivanjem za druge naručioce koji imaju svoje dizajnere se bavi 75% fabrika, dok njih 25% ima isključivo sopstvenu produkciju.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti