Telefonska sjednica Vijeća ministara održana u skladu sa procedurom

10.04.2017. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Telefonska sjednica Vijeća ministara održana u skladu sa procedurom

Prijedlog dnevnog reda, kao i tehnički dio procedure održavanja sjednice su utvrđeni i provedeni od strane ovlaštenih osoba.

Začuđeni izjavom ministra sigurnosti Dragana Mektića u kojoj tvrdi da posljednja telefonska sjednica Vijeća ministara BiH nije održana u skladu sa procedurom, dužni smo iznijeti stvarne činjenice: Svi članovi Vijeća ministara BiH su obaviješteni o dnevnom redu telefonske sjednice održane 6.4.2017. godine na identičan način kao i za sve prethodno održane sjednice istog karaktera. Prijedlog dnevnog reda, kao i tehnički dio procedure održavanja sjednice su utvrđeni i provedeni od strane ovlaštenih osoba, navodi iz Vijeća ministara. 

Dodaju da su na telefonskoj sjednici prijedlozi četiri zakona: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda,  Zakon o o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o osiguranju depozita u bankama BiH,  koji su ranije usvojeni na redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH, usklađeni sa mišljenjem  Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH i to u dijelu, ne suštinskih, nego nomotehničkih ispravki;

"Svi ministri su dobili obrazloženje održavanja telefonske sjednice u kojem je jasno naglašeno: „da je u pitanju isti tekst zakona koji su usvojeni na redovnoj sjednici, uz nomotehničke ispravke u skladu sa mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BIH, a koje je Vijeće ministara BiH bilo dužno ugraditi u predložene zakone prije održavanja sjednice Doma naroda BiH, te je zbog hitnosti i održana telefonska sjednica", navode iz Vijeće ministara. 

Rezultati glasanja su bili isti i na redovnoj i na telefonskoj sjednici – zakoni su, u skladu sa važećim procedurama, usvojeni većinom glasova članova Vijeća ministara BiH.

Zbog svega navedenog zaista nas začuđuje stav ministra Mektića, posebno imajući u vidu da su i ranije, istina dosta rijetko, održavane telefonske sjednice na kojima su glasali svi ministri u Vijeću ministara  BiH, kao i da su jednoglasno usvojeni svi zapisnici sa takvih sjednica, ističe se na saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti