Teletović: Park prirode Hutovo blato učiniti funkcionalnijim

28.11.2015. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Teletović: Park prirode Hutovo blato učiniti funkcionalnijim

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije(HNŽ) Ajdin Teletović posjetio je jučer Park prirode Hutovo blato.

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ajdin Teletović posjetio je jučer Park prirode Hutovo blato.

Usprkos lošim vremenskim uslovima, ministar Teletović u pratnji Nikole Zovke, direktora JP Park prirode Hutovo blato, obišao je područje parka  nakon čega je održan radni sastanak na kojem se razgovaralo o biološkim i krajobraznim vrijednostima parka i mogućnostima njegovog održivog razvoja.

Naglasivši kako je očuvanost prirodnih bogatstava Parka još uvijek na zadovoljavajućem nivou, iako se još uvijek ne može govoriti o sustavnoj brizi za njegovu biološku i krajobraznu vrijednost, direktor Zovko  upoznao je ministra s organizacijskim i financijskim problemima s kojima se susreće uprava JP, zatraživši pomoć u pronalaženju rješenja za njegovo održivo financiranje.

Ministar Teletović je istaknuo kako su zaštita i očuvanje močvarnih staništa Parka prirode Hutovo blato visoko na ljestvici prioriteta Ministarstva, ne samo kao prirodna vrijednost nego i kao značajan turistički resurs.

"Prema važećim zakonskim propisima, uprava JP Park prirode Hutovo blato zajedno s Vladom Hercegovačko-neretvanske županije, najodgovornija je kako za zaštitu i očuvanje tako i za održivo korištenje resursa ovog  područja. Imajući u vidu financijsku situaciju u kojoj se svi nalazimo, resorno ministarstvo i Vlada čine za Hutovo blato najviše što mogu", kazao je Teletović

Učesnici radnog sastanka  istaknuli su su kako je potrebno nastaviti razgovore u cilju pronalaženja rješenja koja će pomiriti s jedne strane potrebe i interese lokalne zajednice, a s druge visoke standarde zaštite prirode kako bi se postigla održivost Parka prirode Hutovo blato.

"Poboljšanjem saradnje i koordinacije između različitih korisnika prostora Hutova blata, te provođenjem projekata procjene direktnih, indirektnih kao i nekorištenih resursa ovog visokovrijednog područja moguće je park prirode učiniti funkcionalnijim, zaustaviti njegovu biološku i ekološku degradaciju a javno preduzeće koje njim upravlja učiniti samoodrživim. Za to nam svima treba i znanja i energije, ali prije svega više lične i kolektivne svijesti i odgovornosti prema ovim izuzetnim prirodnim vrijednostima", istakao je ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNŽ-a, Ajdin Teletović, Teletović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti