TIBiH: Prijedlog IDDEEA-e ugrožava sistem javnih nabavki

29.08.2017. 11:14 / Izvor: Akta.ba
TIBiH: Prijedlog IDDEEA-e ugrožava sistem javnih nabavki

Propisi iz pravne stečevine Evropske ne predviđaju izuzimanje nabavki identifikacionih dokumenata od provođenja postupaka.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) smatra da je prijedlog Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) za 2018. godinu, u kojem IDDEEA predlaže izuzimanje nabavki identifikacionih dokumenata od primjene Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, suprotan zakonu i evropskoj pravnoj stečevini.

Transparency International BiH je stoga uputio komentar na Nacrt programa rada IDDEEA-e za iduću godinu, a u saopćenju za javnost upozorio da bi takav prijedlog IDDEEA-e doveo u pitanje cilj i svrhu Zakona, kao i kompletnog sistema javnih nabavki u BiH, te otvorio nove mogućnosti za zloupotrebe.

Propisi iz pravne stečevine Evropske ne predviđaju izuzimanje nabavki identifikacionih dokumenata od provođenja postupaka, naglašava također Transparency International.

Predlaže da IDDEEA, umjesto prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama s ciljem izuzimanja identifikacionih dokumenata iz postupka javnog nadmetanja, uskladi svoje aktivnosti prije svega sa Zakonom, ali i sa svojim proklamovanim strateškim ciljevima i međunarodnim standardima.

"U protivnom, pristup u kojem se ide na prilagođavanje zakona pojedinačnim potrebama i interesima, umjesto da se osiguraju uslovi za njegovo poštivanje, ukazuje na potpuno zanemarivanje zakonskog i institucionalnog poretka i produbljuje pravnu nesigurnost, prisutnu već godinama. Nakon višestrukog poništavanja tendera za nabavku pasoških knjižica zbog nepravilnosti u samoj proceduri, ali i u tenderskoj dokumentaciji, što je dovelo i do zastoja u izdavanju dokumenata građanima BiH, umjesto da provođenje nabavki uskladi sa Zakonom, IDDEEA predlaže izmjene Zakona o javnim nabavkama. Kao razloge za ovakav prijedlog, IDDEEA navodi nemogućnost Agencije da utiče na odluke Ureda za razmatranje žalbi BiH te činjenicu da je više puta poništena tenderska dokumentacija što znatno produžava trajanje cjelokupnog postupka nabavke identifikacionih dokumenata", citat je iz saopćenja Transparency Internationala.

Ta organizacija ističe da je IDDEEA upravo svojim nezakonitim postupanjem u prethodnom periodu direktno uticala na donesene odluke jer je propisivala nekonkurentske uslove suprotno zakonskim propisima.

Revizori su i ranije utvrdili da IDDEEA u procesu nabavke ličnih dokumenata nije omogućila provedbu transparentnog načina nabavke ličnih dokumenata niti izbor optimalnog tehnološkog rješenja s aspekta sigurnosti, ekonomičnosti i funkcionalnosti elektronske lične karte, naveo je također Transparency International u saopćenju. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti