Traže prekategoriziraciju graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj

13.09.2017. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Traže prekategoriziraciju graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj

To je bila jedna od tema za vrijeme dolaska predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića i ne vidim ni jedan razlog da ovo pitanje do konca godine, što je naš cilj, ne završimo, kazala je Krišto.

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu je održan sastanak o problematici funkcioniranja graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj.

Sastanak je otvorio predsjednik Vlade, Ivan Jozić koji je kronološki govorio kako i kada su stvoreni veliki problemi gospodarstvenicima iz županije kad je granični prijelaz Kamensko prebačen u treću kategoriju graničnih prijelaza. Taj granični prijelaz prije 2013. godine bio je u prvoj kategoriji. Zadnje četiri godine nije bilo pomaka u prekategorizaciji ovog veoma bitnog graničnog prijelaza za ovo područje. 

Gradonačelnik Livna, Luka Čelan istaknuo je kako je put prema Vagnju završen. Ima tri trake i postavljena je horizontalna i vertikalna signalizacija. Upoznao je nazočne da je općina Livno napravila regulacijski plan za Vaganj na kojem postoji izražen interes za razvoj turizma. Vjekoslav Bevanda, ministar financija u Vijeću ministara BiH na sastanku je, uz ostalo rekao, da treba pokrenuti proceduru oko ovog pitanja.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto je kazala da je na sastanku dogovoreno da se ponovno uputi inicijativa od strane predsjednika Vlade Hercegbosanske županije zajedno s gradonačelnikom Livna i načelnikom općine Tomislavgrada na Upravu za neizravno oporezivanje, na Graničnu službu, na Mješovito povjerenstvo za integrirano upravljanje granicom, na Ministarstvo financija, odnosno dopredsjedavajućem Vijeću ministara i federalnom ministarstvu financija i na sve adrese nazočnim na današnjem sastanku.

''To je bila jedna od tema za vrijeme dolaska predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića i ne vidim ni jedan razlog da ovo pitanje do konca godine, što je naš cilj, ne završimo. Uprava za neizravno oporezivanje će učiniti sve da krajem godine prijedlogom proračuna stavi u plan sve pretpostavke koje su potrebne da GP Kamensko na neki način bude prekategoriziran i da GP Vaganj bude međunarodni GP za prijevoz putnika'', kazala je Krišto.

"Potrošili smo dvije godine da se Mješovito povjerenstvo BiH i RH nije javilo i da je to bila glavna kočnica radi koje to dosada nismo uspjeli riješiti unatoč silnim inicijativnima i naporima. Sa strane RH nismo imali razumijevanja. Nadamo se da je to vrijeme iza nas i da ćemo u sinergiji s RH i BiH postići onaj cilj da Kamensko bude za izvoz dobara biljnog porijekla i da Vaganj bude GP za prijevoz putnika. Osigurat ćemo sredstva u proračunu BiH", kazao je Miro Džakula, direktor uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić novinarima je rekao da prema podacima carinskih ispostava Livno i Tomislavgrad u 2005. godini broj predmeta odrađenih za uvoz roba bio je oko 33 000, a nakon deset godina taj broj predmeta iznosio je samo 13 000. Što se tiče špediterskih poduzeća  2005. godine imali smo 21 špeditersko poduzeće sa 69 uposlenih, a prema podatcima iz 2015. godine imamo samo 7 poduzeća sa 16 uposlenih.

''Nanesena je velika šteta gospodarstvu, a samim tim i kompletnoj Hercegbosanskoj županiji, a pogotovo gradu Livnu i općini Tomislavgrad. Današnji sastanak je dobra namjera da riješimo problem“, istaknuo je u izjavi za medije predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti